VIJESTI

ORIĆ I DUDAKOVIĆ: Ovo je djelo onih kojima smeta BiH

Politička kriza pokušaj narušavanja bošnjačkog jedinstva

E. HALIMIĆ

5.2.2016

Ratni komandant Srebrenice Naser Orić jučer je za „Avaz“ povodom aktuelnih događanja u BiH i nastojanja određenih snaga da razbiju bošnjačko jedinstvo kazao da je ova politička kriza pokušaj narušavanja bošnjačkog jedinstva te djelo, kako je rekao, nekoga kome smeta to jedinstvo. Orić smatra da ima takvih i u regionu.

- Kada pogledate posljednje izjave premijera Srbije gospodina Aleksandra Vučića, to vas nedvojbeno asocira na to. Ovo je definitivno jedan od načina razbijanja države Bosne i Hercegovine, jer ako nemamo bošnjačkog jedinstva, onda nemamo ništa. Kao što se kaže - u jedinstvu je snaga, a ako izgubimo jedinstvo, onda nemamo snage. Treba raditi na bošnjačkom jedinstvu i ne dopustiti da se ono uništi – naglasio je Orić, koji je i sam izložen sudskom procesu zbog navodnih zločina.

Teško stanje

No, u reakcijama on nije jedini. I general Atif Dudaković, legendarni komandant Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, za “Avaz” je jučer istakao da je stanje rovito. 

- Stanje u BiH vrlo je rovito, što je i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao, kada je izjavio da je BiH na raskrsnici da se vrati unazad ili ide unaprijed. A svjedoci smo različitih ucjena, sa mnogih strana, svjedoci smo prijetnji, negiranja BiH, stoga je potrebno zaključiti koje su to vrijednosti koje treba čuvati, njegovati i razvijati – kazao je Dudaković. 

Dodao je da je činjenica da je BiH država i da se komandanti zalažu za jačanje institucija BiH, ali da se ne možemo zadovoljiti verbalnim osudama negatora BiH, nego da se trebaju poduzeti konkretne mjere. 

- Trebamo dati podršku svima onima koji se bore za bolje, za bolje naroda, bolje građana BiH. Da se jednom podvuče linija s osvrtom na prošlost i na pitanja ko je kriv i ko je u ratu šta radio. Mi dajemo podršku svima onima koji se bore za boljitak BiH i dajemo jednu garanciju da ćemo se itekako izboriti i boriti za neke normalne odnose u BiH i za priključenje tom normalnom svijetu koji se zove Evropa i EU, pa čak i kada je u pitanju vojno-politički savez kao što je NATO – rekao je Dudaković.

Na pitanje kako komentira brojne optužnice protiv generala, političke optužnice i razbijanje bošnjačkog jedinstva, general Dudaković odgovorio je da se čovjek zapita "koje su to snage koje stalno kukaju i nazivaju moje snage takozvanim snagama".  

- Ovo je udar na one ljude koji predstavljaju autoritet u BiH od devedesetih godina pa do današnjeg dana. I danas se takvim ljudima lahko da etiketa kriminalaca, ekstremista, fundamentalista itd. – pojasnio je Dudaković. 

San o velikoj Srbiji

Dodao je da mu je žao što je trenutno ovako stanje u BiH, ali da vjeruje da u BiH ima više zdravih snaga, koje će prevladati. Na pitanje kome smeta činjenica da je BiH posljednjih mjeseci krenula unaprijed, Dudaković je rekao da to smeta onima koji su i ranije bili protiv BiH i da su oni uzrok posljednjih dešavanja. 

- Možemo otvoreno reći da, s obzirom na trenutnu tešku situaciju u regionu i u svijetu, pa možda, s obzirom i na preraspodjelu geostrateških interesa, oni čekaju svoj moment ne bi li ga iskoristili. Čekaju da iskoriste ovaj moment u svijetu, zategnutosti odnosa između Rusije i Amerike, pa i situacije na Bliskom istoku, pa možda i raspad EU, da bi onda ostvarili san o nekoj, da budem konkretan, velikoj Srbiji – zaključio je Dudaković.     

Još se slave četničke snage

- Otvoreno se govori da se ne puca puškama i topovima, ali da je sad taj politički i ekonomski rat. Ja imam osjećaj da se još slave i veličaju one poražene snage iz Drugog svjetskog rata, a to su četničke snage. Tim snagama i danas smeta BiH, oni je negiraju, oni ne žele društvenu zajednicu naroda u BiH. Kao posljedicu toga mi imamo mali broj bogatih, veliki broj siromašnih. Postoji ugrožavanje sigurnosti BiH od raznih rušilaca, razne su to afere. Ja pozivam građane da podržimo ljude koji ulažu napore da BiH profunkcioniše i da se priključi zajednici evropskih država – izjavio je Dudaković. 

Šta je s Dodikom, koji negira i sudstvo i tužilaštvo?

Upitali smo generala da komentira i proces protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića. 

- Ako njega terete za uticaj na tužilaštvo, šta bi onda trebalo biti za Milorada Dodika, koji negira tužilaštvo i sudstvo, onda bi onda davno trebao biti zatvoren po mnogo čemu i po namjerama i po negiranju državnosti. Ima on pravo da voli šta hoće, ali nema pravo da radi šta hoće. On mene masu puta proziva, protiv mene nije podignuta optužnica, nego krivična prijava koju je on napisao. Ja sam se lično borio za institucije BiH, u koje spadaju i tužilaštvo i sud, policija, carina i zato smatram da te institucije trebaju da jačaju i ne bi smjele da podlegnu uticajima, a pogotovo političkim, ne bi smjeli biti stranački i entitetski obojeni – kazao je Dudaković.