VIJESTI

GODIŠNJICA STRAVIČNOG ZLOČINA Masakr na Markalama Sarajlije nikada neće zaboraviti!

Sjećanje na 68 žrtava

Autor:A. J./E. D.

5.2.2016

11:15 Povodom obilježavanja 5. februara - Dana sjećanja na sve poginule građane Grada Sarajeva u perodu od 1992. do 1995. godine i 22. godišnjice stradanja Sarajlija na pijaci Markale u organizaciji Kantona Sarajevo održana je zajednička komemorativna sjednica Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS u Narodnom pozorištu.

Na komemoraciji je bio prisutan veliki broj građana, javnih ličnosti te srednjoškolaca. Na zajedničkoj sjednici govorila je Ana Babić, predsejdavajuća skupštine KS. Ona je podsjetila da je Skupština KS još 2007. godine donijela odluku o proglašenju ovog datuma kao dana sjećanja na žrtve.

- Ne zaboraviti žrtve, to je naša obaveza. Ovaj datum obilježava se zbog stravičnog zločina, najvećeg masakra u Sarajevu - kazala je između ostalog Babić.

Nakon toga minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast svim stradalim Sarajlijama.

obiljezavanje-godisnjice-markale-u-pozoristu-feb16-ak-2

Zajednička komemorativna sjednica (Foto: A. Kuburović)

Na komemoraciji je bio prisutan premijer KS Elmedin Konaković koji ističe da je ovo "dan opomene i sjećanja za sve nas, nešto što sa žalom obilježavamo".

- Na današnji dan se sjećamo svih onih koji su branili KS od agresije i dali svoje živote. Također, sjećamo se i nevinih koji su stradali zbog načina na koji je agresor vodio borbe u BiH - kazao je Konaković.

Nakon zajedničke komemorativne sjednice na spomen obilježju na pijaci Markale položeno je cvijeće i održan prigodan program.

Emotivnim govorom na pijaci Markale prisutnima se u ime Kantona Sarajevo obratila Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS.

Ona je kazala da "nećemo i ne smijemo zaboraviti monstruozne zločine nad građanima Sarajeva koji su ubijani svaki dan nastojeći samo da prežive, u redovima za vodu, u redovima za hljeb, tokom dženaza…".

- Pijaca Markale bila je simbol prkosa, simbol borbe, a danas simbol sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva u periodu agresije i opsade. Ovdje su stali životi zaustavljeni ispaljenom granatom sa agresorskih položaja. Zaboravnim, da ne zaborave, budućim generacijama da se nauče – poručila je Dautbegović.

Prije 22 godine na ovom mjestu bila je i Ema Mangafić. I danas je došla, kako kaže, da oda počast svojim sugrađanima. Prisjetila se tog tužnog dana prije 22 godine.

- Otišla sam dvije-tri minute gore iza pijace prije nego što je granata pala. Kad sam čula eksploziju samo sam stala i počela da učim. Geleri su padali. UNPROFOR je u tom momentu stigao, ubacivao ranjenike. Vidjela sam kako bacaju mrtve ljude na tamić. Oni koji negiraju da su to bile lutke, mi to najbolje znamo koji smo vidjeli da to nisu bile lutke, već da su to bili nedužni ljudi građani ovog grada koji su samo došli ovdje da kupe sebi nešto da bi preživjeli – ispričala je u jednom dahu Mangafić.

08:12 Prošle su 22 godine od najstravičnijeg zločina za vrijeme četverogodišnje opsade grada, masakra na pijaci Markale, ali sjećanja preživjelih na taj kobni događaj ne blijede. Na današnji dan 1994. godine granata ispaljena oko 12.30 sati s četničkih položaja iz pravca Mrkovića pala je na pijacu i ubila 68, a teže i lakše ranila 142 sugrađana.   

Slom živaca 

Prodavači na Markalama s kojima smo jučer razgovarali kazali su nam da nikada neće moći zaboraviti ovaj zločin. Jučer na pijaci nije bilo nikoga od onih koji su taj dan prije 22 godine bili tu i vidjeli raskomadana tijela. 

Prodavač Dženan Sultanović u trenutku pada minobacačke granate bio je u Gradskoj tržnici. 

dzenan-sultanovic

 Sultanović: Noćne more

- Čim sam čuo prasak, izašao sam vani i zatekao užas. Čula se vriska, tijela poginulih bila su razbacana po pijaci, krv i dijelovi tijela po zidovima, a ranjenike su ubacivali u aute. Te slike nikada ne mogu zaboraviti i teško mi se prisjećati svega. S početka sam imao i noćne more - kazao nam je Sultanović. 

Agim Muratović bio je na liniji kada je čuo za masakr. Kaže da mu je supruga, koja je umrla prošle godine, radila taj dan na pijaci pa je i on odmah došao da vidi šta se desilo. 

agim-muratovic

Muratović: Nezapamćen zločin

- Tresla se sva i slom živaca je dobila jer je poginuo čovjek koji je radio pored nje. Taj zločin je nešto nezapamćeno, dijelovi tijela bili su posvuda. Bilo je stravično - ispričao nam je Muratović. 

Dan sjećanja

Povodom ovog zločina, ali i Dana sjećanja na sve ubijene Sarajlije od 1992. do 1995. godine, danas u Narodnom pozorištu u 10.30 sati bit će održana zajednička komemorativna sjednica Skupštine KS, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća iz KS. Organizatori sjednice pozivaju porodice stradalih da prisustvuju sjednici, a svi učesnici u 11.30 sati položit će cvijeće i odati počast ubijenima ispred spomen-obilježja na pijaci, gdje će biti održan i prigodan program. 

Imena ubijenih 5. februara 1994. 

Toga kobnog dana ubijeni su: Senad Arnautović, Hasija Karavdić, Ibrahim Babić, Mladen Klačar, Mehmed Baručija, Marija Knežević, Ćamil Begić, Selima Kovač, Emir Begović, Ibro Krajčin, Vahida Bešić, Sejda Kunić, Gordana Bogdanović, Jozo Kvesić, Vaskrsije Bojinović, Numo Lakača, Muhamed Borovina, Ruža Malović, Faruk Brkanić, Jadranka Minić, Sakib Bulbul, Safer Musić, Jelena Čavriz, Nura Odžak, Almasa Čehajić, Mejra Orman, Zlatko Čosić, Hajrija Oručević, Alija Čukojević, Seid Prozorac, Verica Ćilimdžić, Smajo Rahić, Smilja Delić, Igor Rehar, Ifet Drugovac, Sabit Rizvo, Dževad Durmo, Zahida Sablja, Fatima Durmo, Nedžad Salihović, Kemal Džebo, Hajrija Smajić, Ismet Fazlić, Emina Srnja, Vejsil Ferhatbegović, Džemo Subašić, Dževdet Fetahović, Šaćir Suljević, Muhamed Fetahović, Hasib Šabanović, Ahmed Fočo, Ahmed Šehbajraktarević, Majda Ganović, Bejto Škrijelj, Isma Gibović, Junuz Švrakić, Rasema Hasanović, Pašaga Tihić, Alija Hurko, Munib Torlaković, Mirsada Ibrulj, Ruždija Trbić, Mustafa Imanić, Džemil Zečić, Rasema Jažić, Muhamed Zubović, Razija Junuzović i Senad Žunić.