KOLUMNE

Ministar od "spektakla"

Ličnost dana Dragan Mektić

F. K.

5.2.2016

Usred rasprave na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić (SDS), ne mogavši zakonski potkrijepiti odavno poslanu najavu "spektakularnih hapšenja", nervozno je odgovorio poslanicima SBB-a: "Džaba me optužujete, krenulo je i hapšenja će i dalje biti."

A poslanici SBB-a pitali su Mektića na osnovu kojih je zakonskih odredbi postupao najavljujući ono što će raditi policijske agencije, jer on kao ministar nema ovlasti miješati se u operativni rad tih agencija. Naime, u Zakonu o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, u opisu nadležnosti Ministarstva sigurnosti u članu 14., ne navodi se nijedna stavka koja bi potkrijepila Mektićev stav.

Jasno je da je Mektić izašao iz okvira zakonskih nadležnosti svoje pozicije, pa se postavlja pitanje mogu li se njegove javne najave možda protumačiti kao svojevrsni politički pritisak na određene instance da "spektakularnih hapšenja" po svaku cijenu mora biti!?

Mektić je i na 16. sjednici Predstavničkog doma, održanoj 27. avgusta 2015. godine, za govornicom kazao: "Ja vam s ovog mjesta obećavam, bit će spektakularnih hapšenja. To što ste rekli bit će otkrivanja teških afera, ja vam obećavam ovdje i hoće, bit će hapšenja, ja vam obećavam ovdje, te hoće, bit će hapšenja..." Ista obećanja ministar sigurnosti BiH ponovio je u medijskim gostovanjima, poput onoga 23. decembra 2015. godine u emisiji "Pressing".

Suočen s poslaničkim pitanjima, Mektić je u srijedu nemušto objašnjavao da "ni za šta nije kriv". No, ostao je dužan odgovor na ključno pitanje: Zašto je onda ili u čije je ime najavljivao "spektakularna hapšenja" i zašto to i dalje radi?