SPORT

TUKA NAJBOLJI SENIOR Upriličen Izbor najboljih sportista grada Zenice za 2015.

Tradicionalna sportska manifestacija

Autor:D. PAŠALIĆ

4.2.2016

U organizaciji Sportskog saveza Zenice, kao nosioca manifestacije, večeras je upriličen Izbor najboljih sportista Zenice za 2015. godinu. Svečanosti je prisustvovalo više od 300 članova zeničkih sportskih klubova, ali i brojni gosti, koji su bili dio održavanja tradicionalnog izbora najuspješnijih sportista, trenera, sportskih radnika i klubova iz Zenice.

Pristigle prijave i prijedloge za priznanja i nagrade u dvanaest kategorija razmatrao je stručni žiri sastavljen od zeničkih novinara, na čelu sa predsjednikom Ibrahimom Muratovićem.

- Imali smo više od 50 prijedloga koji su nam bili dostavljeni, za ukupno 12 različitih kategorija. Moram istaći kako smo sve odluke donijeli jednoglasno, a uvjeren sam da su one ispravne - kazao je Muratović, zaželivši svim sportistima uspješne rezultate u narednom periodu.

Priznanje za promociju grada Zenice van granica Bosne i Hercegovine pripalo je Ahmedu Džananoviću, članu Bokserskog kluba Čelik, i Rukometnom klubu Čelik koji je ove godine ostvario historijski uspjeh plasmanom na EHF Challenge Cup-u.

Za sportske nade grada Zenice izabrano je 11 mladih sportista i to Lejla Begić, članica Karate kluba Internacional, Ismar Pašanbegović, član Atletskog kluba Zenica, Bakir Spahić, član Streljačkog kluba Zenica, Ahmet Begić, član Košarkaškog kluba Čelik, Lara Ganić, članica Ženskog fudbalskog kluba Čelik, Hamza Hadžić, član RK Čelik, Elvedina Muzaferija, članica Ski kluba ZE-2010, Muharem Keleštura, član Karate kluba Internacional, Amar Borić, član Plivačkog kluba Željezara Zenica, Vana Zeljko, članica Škole rukometa Čelik-Junior, te Adin Šećirović, član Stonoteniskog kluba Mladost.

Najuspješniji sportski klubovi, prema odluci stručnog žirija, su Atletski klub Zenica, Košarkaški ženski klub Čelik i Ragbi klub Čelik.

U kategoriji za najboljeg trenera stručni žiri izabrao je Slobodana Kecmana, trenera KŽK Čelik, Nedžada Marića, trenera Bokserskog kluba Čelik, te Mehmeda Skendera, trenera Atletskog kluba Zenica.

U kategoriji invalidni sport za najuspješniji sportski kolektiv izabran je Klub sjedeće odbojke Čelik 07, dok je najuspješniji trener Nermin Bjeloglavić, također iz kluba Čelik 07.

Za najuspješnijeg sportskog seniora proglašeni su Nedžad Salkić iz KSO Čelik 07 i Ferid Fazlić iz Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koji su podijelili ovu  nagradu.

Za najboljeg juniora u protekloj godini izabran je Semir Avdić, član AK Zenica, dok je najboljom juniorkom proglašena Nedžla Kovačević, članica KŽK Čelik.

U kategoriji najboljeg seniora stručni žiri proglasio je Amela Tuku, a nagrada najuspješnije seniorke pripala je Aldijani Iriškić, članici KŽK Čelik.

- Iznenađena sam nagradom, ali moram istaći kako mi je velika čast i zadovoljstvo biti među nagrađenima u gradu. LIjep je osjećaj znati da ste doprinjeli svom klubu, a moj tim i ja možemo obećati da ćemo davati još bolje i kvalitetnije partije - kazala je Iriškić, čestitajući ostalim nagrađenim dobitnicima.

Prisutnima se obratio i najbolji senior za proteklu godinu, Amel Tuka, koji također nije krio oduševljenje što je stručni žiri izabrao upravo njega.

- Svim iskrenim ljubiteljima sporta i ljudima koji podržavaju sport u Zenici ovom prilikom želio bih da se javno zahvalim. Sve ono što ste gledali prošle godine je tek početak onoga što slijedi i ono o čemu ja sanjam, neću se zaustaviti na dosadašnjim rezultatima. Zahvaljujući podršci svih vas dodatno sam motivisan i imam samopouzdanja, te se nadam da ću, ako Bog da, u ovaj grad donijeti prvu olimpijsku medalju - kazao je Amel Tuka.