BIH

TRGOVCI SA GRBAVICE I KOŠEVA Dani komedije tek počinju!

Fudbalska prašina

Mirsad CVIKO

4.2.2016

Odavno se nije digla veća "fudbalska prašina" između dva velika rivala - Željezničara i Sarajeva, a da se uopšte ne igraju utakmice, kao u srijedu kada su sa Grbavice poslali zvaničnu ponudu na Koševo "tešku" 400.000 eura za Harisa Duljevića. Traje čuvena zimska, tromjesečna pauza u sezoni, a derbi je još daleko...

I ne zna se šta je bilo šokantnije: sama ponuda Želje, reakcija iz FK Sarajevo, a onda i navijača oba kluba, pogotovo na društvenim mrežama.

Na Grbavici su, vođeni novim čelnicima, a glumeći manire velikih, evropskih klubova, napismeno i to sa pečatom poslali ponudu na Koševo nudeći 400.000 eura za Duljevića. Uz to išlo je objašnjenje, kao da je za to objašnjenje uopšte potrebno,  predsjednika Vukotića kako bi se Duljević odlično uklopio u ekipu Željezničara, kako klub sada ima novac za taj transfer te stoga i ta ponuda.

Uslijedila je, malo je reći, oštra ali potpuno neumjesna rekacija najprije direktora FK Sarajevo Dine Selimovića o "računima za vodu", a onda i predsjednika Kusturice o "završenim danima komedije u Bijeljini".

Šta su sve navijači pisali na društvenim mrežama i tako poručivali jedni drugima, i nije toliko bitno. Navijači su pa im se može, a mora se priznati da je bilo jako duhovitih opaski s obje strane i čini se da "dani komedije" zapravo tek počinju.

I stvarno je tako. Ovo i jesu dani komedije sarajevskog fudbala. Hajd' što iz Želje kao nude "cifru" za Duljevića jer su, kao, stabilizovali klub, prodali još jednog bisera Hadžiahmetovića u Tursku, ali reakcija iz "kluba po kome je grad dobio ime" je stvarno potpuno nepotrebna, gotovo pa primitivna, ali i indikativna.

Ako smo Selimovićevo skandiranje o "malim plavim štrumfovima" i mogli shvatiti kao euforiju nekoga ko je, eto, ipak osvojio titulu, ovo sa "računom za vodu" ipak odaje karakter. Mada njegov kolega u Željezničaru, Mirsad Šiljak, kaže da je sa Selimovićem u dobrim odnosima.

Dok su na Koševu "progledali" od kako je, kao sami vole reći "amidža" Tan donio pare u klub, u Želji su se sami prestrojili i, kažu, vratili dosta od milionskih dugova koje su, kao i u FK Sarajevo, imali prema igračima, uposlenicima, ali i Vodovodu i kanalizaciji, na primjer.

"Amidžini" milioni donijeli su titulu na Koševo ali u gotovo pa "mrtvoj trci" sa tim istim Željom bez "amidže i daidže" sa kojim su u odlučujućoj utakmici odigrali dovoljnih 0:0.

Evropski nastupi donijeli su šta su donijeli, a na Grbavici, iako je Željo igrao na Koševu, su puno zadovoljniji. Treneri su se u oba kluba mijenjali kao na pokretnoj traci, a u prvenstvu Sarajevo je peto a Željo šesti.    

I sad se na Grbavici "gađaju" stotinama hiljada eura, a igraju na stadionu na kojem se valjda čeka da padne mrtva glava pa da se krene u decenijama najavljivano renoviranje.

A na Koševu dobro paze šta im rade komšije, jer to je valjda najvažnije na svijetu, bez obzira što je tuzlanska Sloboda koju vodi "otjerani" Husref Musemić prva na premijerligaškoj tabeli u trci koju Sarajevo, a ni Željo ne mogu izdržati....

cviko-osmatracnica

Piše: Mirsad CVIKO