VIJESTI

KISELJAK Klupe stare 40 godina, tjelesni rade u učionici

Učenici i nastavnici OŠ "Kiseljak 1"

K. T.

4.2.2016

Osnovna škola “Kiseljak 1”, koja radi prema bh. nastavnom planu i programu, a koju pohađaju povratnička, većinom bošnjačka djeca, radi u katastrofalnim uvjetima.

Maćehinski odnos 

Djeca su nakon rata nastavu pohađala u deset kilometara udaljenom naselju Brestovsko, a tek nakon što su se 2002. godine roditelji pobunili i blokirali saobraćaj, škola je dobila na korištenje zgradu nekadašnjeg vrtića.

ucionica999

 Direktor Merhemić u učionici u kojoj učenici rade tjelesni

- Bilo je pomoći, ali ipak sve je to nedovoljno. U zgradi u Kiseljaku trenutno imamo probleme sa stolarijom, jer je samo dio zamijenjen. Djeca sjede na klupama iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća, krov prokišnjava... Dosadašnji odnos vlasti bio je maćehinski, ali se iskreno nadamo da će novi saziv Vlade i ministrica Katica Čerkez uvidjeti naše probleme i pomoći nam, a najviše radi dobrobiti djece -kazao je Nermin Merhemić, direktor OŠ „Kiseljak 1".

prozor999

Dotrajala stolarija u OŠ "Kiseljak 1"

Također, Merhemić napominje da je jedan od najaktuelnijih problema nedostatak sale za tjelesni odgoj. Škola koja radi prema hrvatskom planu i programu ustupila je salu OŠ „Kiseljak 1", ali u drugoj smjeni, 11 časova sedmično, tako da djeca iz prve smjene tjelesni rade u učionici od nekih dvadesetak kvadratnih metara, a od sprava imaju strunjaču i sto za tenis.

Brojni problemi 

- Djeca u prvoj smjeni tjelesni rade u učionici i tu se smjesti njih tridesetak, pa vi zamislite kako je izvoditi nastavu u takvim uvjetima. Problema je mnogo - istakao je Merhemić za kraj i apelirao na nadležne institucije da ne budu više slijepe na probleme djece povratnika u Kiseljaku.

Učenici manje vrijednosti 

Prema budžetu prošlog saziva Vlade SBK i raspodjeli sredstava, grupa vijećnika koja je pokrenula inicijativu za ravnopravnost konstitutivnih naroda pri OV “Kiseljak” je izračunala da povratnička djeca „koštaju" oko 1.700 KM godišnje, dok se za učenike u OŠ „Brestovsko" u istom periodu izdvajalo oko 3.400 KM godišnje po učeniku.