VIJESTI

ALARMANTNO Vrata narodnih kuhinja od 1. marta mogla bi biti zatvorena

Ukoliko Vlada TK ne izmiri dugovanja "Merhametu"

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

4.2.2016

Ukoliko Vlada Tuzlanskog kantona u narednim danima ne izmiri svoja dugovanja prema “Merhametu”, vrata njegovih narodnih kuhinja od 1. marta bit će zatvorena, rekao je to Hajrudin Šahić, predsjednik HO „Merhamet" MDD BiH, obraćajući se novinarima jučer na pres-konferenciji u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli. 

Manji broj 

Kako je kazao Šahić, “Merhamet” se nalazi u veoma teškoj finansijskoj situaciji, zbog čega je i smanjen broj korisnika. Istakao je da je Vlada TK početkom ove godine uplatila 60.000 KM, ali da im duguju novac iz 2015. godine.

- Vlada TK “Merhametu” prošle godine nije uplatila ni marku, a obećali su i obavezali su se da će uplatiti 315.000 maraka. “Merhamet” svojim dobavljačima duguje 260.000 KM. Pozivamo Vladu TK da nam, umjesto novca, osigura namirnice. U prvom redu hljeb, jer mi imamo hrane dovoljno za 15 dana - rekao je Šahić. 

Istakao je da je zabrinut za 2.500 korisnika “Merhametovih” usluga.

- Svi naši korisnici od sada će jedan dan dobivati obrok s hljebom, a drugi dan bez hljeba - kazao je Šahić. 

Prema riječima Mensure Husanović, direktorice “Merhameta” Tuzla, broj korisnika Narodne kuhinje smanjen je za 1.200.

Socijalni slučajevi 

- Naši korisnici su nezaposlene osobe, socijalni slučajevi i penzioneri koji imaju minimalnu penziju. Narodnoj kuhinji „Imaret" mjesečno je potrebno 60.000 maraka - istakla je Husanović. 

Dodala je da su uposlenici Narodne kuhinje „Imaret" već četiri mjeseca bez plaće. 

Kutije za dobrovoljne priloge

U prostorijama BKC-a u Tuzli održan je humanitarni koncert za pomoć Narodnoj kuhinji „Imaret".

merha-kutije

Osim toga, na najprometnijim lokacijama postavljene su kutije gdje građani mogu dati dobrovoljni prilog te na taj način pomoći rad “Merhametovih” narodnih kuhinja, kojih na prostoru TK ima 16.