BIH

ZENICA Intenzivni radovi na izgradnji biciklističkih staza i sanaciji Bulevara

Završetak projekta planiran za polovinu marta

D. Pa.

4.2.2016

Kako je "Avazov" portal već pisao, u toku su radovi na djelimičnoj rekonstrukciji i sanaciji Bulevara Ezhera Arnautovića, Bulevara Kulina bana i Bulevara Kralja Tvrtka I u Zenici. Riječ je o projektu koji podrazumijeva radove na odvodnji, ivičnjacima, gornjem sloju asfalta na kolovoznim površinama i pješačkim stazama, kao i djelimičnoj sanaciji betonske podloge.

Ono što naročito raduje građane Zenice jeste i planirana izgradnja biciklističkih staza, sa obje strane Bulevara. Podsjetimo, radi se o inicijativi pokrenutoj od strane nekoliko udruženja, koja je zahvaljujući ogromnoj podršci Zeničana koji su potpisali peticiju uvažena.

Prema trenutnim informacijama, biciklistička staza će se graditi sa obje strane trotoara na Bulevaru Ezhera Arnautovića, počev od kružnog toka Bojin Vir, pa do kružne raskrsnice na Bulevaru Kulina bana i Bulevaru Kralja Tvrtka I.

Radi se o projektu koji je od velikog značaja za industrijski grad poput Zenice, koji bi, ukoliko zaživi biciklistički saobraćaja, za rezultat mogao imati smanjenje zagađenja čak do 20 %. Radi koji se intenzivno vrše trebali bi biti okončani sredinom marta, ukoliko to vremenski uslovi dozvole, a finansiraju se iz sredstava koja su dio projekta izgradnje Glavne gradske magistrale.