SARAJEVO

KANTON SARAJEVO Đaci ponovo u klupama, drugo polugodište trajat će do 15. juna

Počela nastava u 75 osnovnih i 40 srednjih škola

Al. Č. - M. H.

2.2.2016

Nakon četiri sedmice zimskog raspusta, jučer je za 17.000 srednjih i 36.000 učenika osnovnih škola počelo drugo polugodište. Prema planu i programu, školska 2015./2016. godina trajat će do 15. juna. Maturanti s nastavom završavaju 11. maja, dok učenici prvih i devetih razreda 8. juna. 

Radne sedmice

Zbog velike zagađenosti zraka, škole nisu radile 24. decembra prošle godine. Zbog toga je kraj školske godine pomjeren za dan, što nam je potvrdio i Hamza Dobrača, direktor OŠ "Musa Ćazim Ćatić".

- U prvom polugodištu realizirana su 82 radna dana umjesto 83. Taj dan će biti nadoknađen u junu. Više se ne prakticira naknada vikendom, jer djeci treba dati vremena da se odmore od radne sedmice - rekao je Dobrača.

U toku drugog polugodišta nastavno osoblje i đaci imat će pet slobodnih dana povodom obilježavanja vjerskih i državnih praznika.

hamza-dobraca1

Dobrača: Nadoknaditi dan

Eksterna matura

- Osim redovnih obaveza, nastavnici će maturante pripremati za eksternu maturu. Promjena u odnosu na prošlu godinu je da će učenici, umjesto pet, polagati test iz tri predmeta, i to bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, prvog stranog jezika i matematike - kazao je Dobrača.

Kazazović: Sve spremno

Ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović ističe da je sve spremno za drugo polugodište. 

- Očekivali smo da ćemo imati problem s grijanjem u nekim osnovnim školama. Iskoristili smo četiri sedmice zimskog raspusta i otklonili kvarove, tako da nastava u svim školama u KS može normalno odvijati - kazao je Kazazović.