VIJESTI

ČVRST STAV: Za SBB i predsjednika Radončića koalicija sa SDA jeste nedvosmislen izbor

Zaključci sa sjednice Predsjedništva SBB-a

Redakcija

1.2.2016

U Sarajevu je danas održana vanredna press konferencija na kojoj su saopćeni zaključci sa sjednice Predsjedništva SBB-a. Zaključke je novinarima pročitao potpredsjednik ove stranke Mirsad Đonlagić.

Predsjedništvo SBB-a iskreno se zahvaljuje hiljadama zabrinutih građana, članovima i intelektualcima i pravnim ekspertima na iskazanoj  podršci i uvjerenosti u nevinost predsjednika Fahrudina Radončića i drugih žrtava politički motiviranog hapšenja. S obzirom na to da u cijelom postupku ima snažnih vanpravnih indicija, SBB se iskreno nada da će Tužilaštvo i sudovi svoj iznimno odgovoran i društveno častan posao, uraditi visokoprofesionalno, efikasno i etično, te tako povećati povjerenje javnosti u punu pravnu sigurnost  i jednakost svih građana pred zakonom - rekao je Đonlagić.

sa-sjednice-predsjednistva-sbb-a

Sa sjednice Predsjedništva SBB-a

Rođačko - politička zloupotreba

SBB apelira na VSTV i Ured disciplinskog tužioca, te SIPA-u da otkriju i procesuiraju sve koji su omogućili da o aktivnostima Tužilaštva BiH bude ranije upoznat čak i vođa najveće zločinačke organizacije u poslijeratnoj BiH, Zijad Turković. On je pismom upućenom iz KPD Zenica predsjedniku SBB-a najavio hapšenje, koje se nakon nekoliko dana zaista i dogodilo! Ovakve skandalozne pojave ukazuju na unutarnje propuste koji razaraju sigurnosni i tužiteljski sistem i nepojmljivo je da se bez sankcija događaju u zemlji vladavine prava.

SBB poziva građane da budu uvjereni kako izolirani slučajevi rođačko-političkih zloupotreba  službenih ovlasti ne utječu  na ukupno povjerenje u institucije i pravosudni sistem. U tom smislu se naglašava da protestna okupljanja  i takva vrsta  iskazivanja nezadovoljstva nisu potrebna i upravo ih priželjkuju snage haosa.

Kako je rekao Đonlagić, umjesto “čamparizacije“, SBB se nepokolebljivo zalaže za Strukturalni dijalog i evropeizaciju bh. pravosuđa.

- Neovisno čak i od eventualnog procesa, SBB i predsjednik Radončić čvrsto ostaju pri stanovištu da koalicija sa SDA jeste nedvosmislen izbor. Sve druge opcije Federaciju Bosne i Hercegovine i Bosnu i Hercegovinu vode u stanje velike neizvjesnosti, nesigurnosti i slabljenju neophodnog ekonomskog i euroatlantskog zamaha, koji je snažno etabliran upravo vrlo efikasnim koaliranjem SDA i SBB-a. Također, zbog ukupnog izbornog rezultata, ova koalicija je stabilizirala i bošnjački politički faktor u vrlo delikatnom i važnom periodu za Bosnu i Hercegovinu i to je dodatni razlog njenog očuvanja - kazao je potpredsjednik SBB-a.

Istakao je da dvije najjače stranke u FBiH, odnosno SDA i SBB, sa svojim ukupnim impresivnim izbornim rezultatom i udruženom energijom, u ovom trenutku jedino mogu biti garant progresa.

- Tu spoznaju i odgovornost ne mogu zamagliti nikakve provokacije ili očito montirani procesi. Ako su otrgnuti porodično - tužilački lobiji olako mislili da će izazvati rušenje legalno i legitimno izabrane vlasti i konstituiranu koaliciju, Fahrudin Radončić i SBB to svojom političkom i patriotskom zrelošću i povjerenjem u pravodusni sistem, neće niti mogu dozvoliti - naglasio je Đonlagić.

Scenaristi haosa neće uspjeti

Kako je naveo, SBB iskazuje duboko uvjerenje da scenaristi haosa neće uspjeti. Oni su u izbornoj godini po svaku cijenu i iznova htjeli da unište antikorupcijski ugled našeg predsjednika i osobne reference. Zato im SBB poručuje da im neće uspjeti nakana da montiranim procesom demontiraju moćnu stranku i koaliciju zarad svojih prepoznatljivih porodično-finansijskih interesa.

- SBB ističe svoje opredijeljenje da će snažna koalicija SDA i SBB učiniti sve zajedno sa ostalim koalicionim partnerima da se ostvare ciljevi euroatlanskih integracija te da nikakvi kočničari neće zaustaviti Bosnu i Hercegovinu na reformskom putu - dodao je Đonlagić.

SBB očekuje od SDA da počne raditi na smanjivanju nepotističkih utjecaja u društvu i politici, jer će to društveno zlo prije ili kasnije ugroziti i samu SDA

SBB je prije nekoliko mjeseci, u trenucima općeg beznađa uzrokovanog ponašanjem DF-a, iskreno ušao u koaliciju sa SDA. SBB je bio iznimno kooperativan u želji da Bosna i Hercegovina bude bolja i uređenija zemlja, te prihvatio veliki broj razvojnih i programskih opredjeljenja zajedno sa SDA.

- Zato, SBB očekuje od SDA da počne raditi na smanjivanju nepotističkih utjecaja u društvu i politici, jer će to društveno zlo prije ili kasnije ugroziti i samu SDA, čiji će se kadrovi također naći na udaru pohlepe, ucjena ili porodičnih montaža - rekao je Đonlagić.