GLOBUS

TRAGIČNO Više od 10.000 izbjegličke djece nestalo u Evropi

Strahuje se da će biti seksualno eksploatisani i prodavani u roblje

A.U.

31.1.2016

Nestalo je više od 10.000 izbjegličke djece koja su išla u Evropu bez pratnje roditelja u protekle dvije godine, saopćeno je iz Europola.

Iz ove organizacije saopćeno je da bi djeca mogla biti seksualno eksploatirana i prodana u ropstvo.

Organizacija "Save the Children" navodi da je oko 26.000 izbjegličke djece stiglo u Europu bez ikakve pratnje.

"Nije nerazumno reći da gledamo u brojku od više od 10.000 djece. Neće svi oni biti iskorištavani od strane organizovanog kriminala, neki su već kod članova porodice. Ali, jednostavno ne znamo gdje su svi, šta rade ili s kim su", kazao je šef osoblja Europola Brian Donald.

Zvaničnici u Italiji prošle godine su upozorili da je oko 5.000 djece nestalo iz centara za azil u periodu od ljeta 2014. do maja 2015. godine.

U oktobru, vlasti u Trelleborgu u južnoj Švedskoj kazali su da je nestalo oko 1.000 djece koji su došli bez ičije pratnje.  

Glasnogovornik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Leonard Doyle rekao je za BBC da je brojka od 10.000 nestale djece "šokantna, ali ne i iznenađujuića".

"Nadajmo se da će EU uložiti sredstva kako bi ova djeca bila pronađena i pomoći im da se ujedine sa svojim porodicama", rekao je Doyle.

Podsjetimo, i u proteklom ratu u BiH nestao je određeni broj djece, predhodno poslan u Evropu pod izbjegličkim statusom. Veliki dio ove djece nestao je u Italiji, a sudbina mnogih od njih ni danas nije poznata, poput slučaja 46-ro djece iz sarajevskog doma „Ljubica Ivezić“ koja su 1992. godine u orgaznizaciji Dječije ambasade Međaši premještena u Italiju.