SPORT

KRALJ TENISA Novak Đoković osvojio Australian Open po šesti put

Pobjeda nad drugim igračem svijeta ubjedljivim rezultatom

Al. Ti.

31.1.2016

Novak Đoković je osvajač prvog ovogodišnjeg Grand Slama, Australian Opena, nakon što je u fenomenalnoj igri potpuno pregazio drugog igrača svijeta Andyja Murraya. Rezultat je na kraju bio 6:1, 7:5 i 7:6 (7-3).

Meč je trajao 2 sata i 56 minuta, a gledali smo totalnu dominaciju svjetskog broj 1.

Koliko je Đoković bio dominantan u današnjem finalu dovoljno govori podatak da je prvi set trajao svega pola sata, koji je svjetski broj 1 riješio u svoju korist rezultatom 6:1.

Đoković je napravio dva breaka, što je bilo sasvim dovoljno za prvi set.

U drugom setu smo gledali mnogo izjednačeniju igru, gdje je Murray imao čak devet asova i 21 winner, ali ni to mu nije bilo dovoljno da osvoji drugi set. Đoković je dva puta napravio break što mu je dovoljno da osvoji drugi set nakon sat i 20 minuta. Bilo je 7:5.

U trećem setu  koji je trajao 64 minute igralo se još izjednačenije i gdje su oba igrača imala po jedan break i gdje je opet Murray imao više winnera, ali i više neprisiljenih grešaka. Na kraju je meč otišao u tie break koji je Đoković osvojio ubjedljivim rezultatom 7:2 za 3:0 u setovima.

Đoković je ovo bila šesta titula na otvorenom prvenstvu Australije. Ovo je teniseru iz Srbije 11 Grand Slam titula i čak četvrta pobjeda nad Murrayjem u finalima Australian Opena.

Najboljem teniseru svijeta ovo je bilo peto uzastopno finale Grand Slam turnira i peta pobjeda, a ukupno 17. finale na 17 posljednjih turnira u kojima je uzeo učešće. I 13. pobjeda.