BIH

MIRO KOVAČ: BiH treba predati aplikaciju za EU

EKSKLUZIV Šef hrvatske diplomatije za „Avaz“

E. HALIMIĆ

30.1.2016

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ kazao je da samo uz stabilnu vlast na državnom nivou BiH može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. On je jučer bio u zvaničnoj posjeti našoj državi, što je bilo prvo putovanje nakon što je imenovan protekle sedmice, a to govori mnogo o njegovim prioritetima. Kovač je dao punu podršku BiH da zatraži članstvo u EU.

Zrelo vrijeme

- Pored mnogobrojnih poruka evropskih diplomata koji izražavaju sumnju u činjenicu da će BiH predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ja mislim da treba krenuti u taj proces, sada je trenutak. Klima u BiH jako je dobra, naročito na razini državne vlasti, i mislim da je zrelo vrijeme za podnošenje kandidature, to je moj osjećaj kao ministra vanjskih i evropskih poslova susjedne i prijateljske Republike Hrvatske - kazao je Kovač.

On je jučer održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH, članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

kovac-22

Kovač: 

- Odnosi između BiH i Hrvatske su dobri i kvalitetni, ali mi smo odlučili da sa svim susjedima izgradimo još bolje odnose. Jasno je da sa BiH želimo zaista imati i prijateljske i još kvalitetnije odnose. Počašćen sam time što je bilo moguće da moja prva posjeta u svojstvu ministara vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske bude upravo BiH – rekao je Kovač.

Dodao je da je Vlada RH odlučila da će nastojati razvijati odnose sa BiH na način da sva tri naroda u BiH, pa tako i hrvatski narod, budu ravnopravni, zadovoljni i sretni.  

- Kako bi kao takvi postigli što bolje rješenje na unutarnjem planu koje će omogućiti provođenje ekonomskih i socijalnih reformi i mjera. Te da, što je vrlo važno i što je treći motiv mog dolaska BiH, jasno pokažemo kontinuitet državne politike RH prema BiH, te da podržimo kandidaturu BiH za članstvo u EU – pojasnio je Kovač.

Uzvratna posjeta

On nam je rekao da je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom dogovorio da će uskoro biti organizirana uzvratna posjeta bh. delegacije Hrvatskoj.

- Prilikom te posjete nastojat ćemo potpisati sporazum o evropskom partnerstvu između naše dvije države koji bi omogućio stvaranje okvira za pružanje tehničke potpore BiH u planu integracije BiH u EU – naglasio je Kovač.

On je mišljenja da će aplikacija za članstvo u EU koju BiH namjerava predati 15. februara bit onoliko kredibilna koliko se državne vlasti u BiH potrude.

 - Ja ne sumnjam u državne vlasti BiH, a nakon mog razgovora s članovima Predsjedništva BiH uvjeren sam da će ona biti kredibilna. U susjednoj Republici Hrvatskoj imat ćete snažnog partnera, koji će nastojati da se ta kredibilnost kao takva i plasira u EU – zaključio je Kovač.

Bogato iskustvo

Miro Kovač doktor je međunarodnih odnosa, a prije povratka na funkciju u Centrali Hrvatske demokratske zajednice, od 2008. do 2013. godine obavljao je dužnost hrvatskog ambasadora u Njemačkoj. Rođen je u Splitu 20. septembra 1968. godine, oženjen je i otac troje djece.

Doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa stekao je na Univerzitetu “Sorbonne Nouvelle” u Parizu, a prije dužnosti ambasadora u Njemačkoj, od 2006. bio je uposlenik u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske.