BIH

LIČNOST SEDMICE Čovjek koji ima znanja i snage da se suprotstavi krvavoj hobotnici

Fahrudin Radončić, žrtva političko-pravosudne mafije

A. HADŽIĆ

31.1.2016

Danas je sedmi dan otkako je uhapšen Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i osnivač najvećeg medijskog sistema u državi, kompanije “Avaz”. Njegovo hapšenje, kao ni jedno do sada, uzdrmalo je državu.

Sve jasno

Ali, samo neupućenima u cijelu genezu brutalne političko-pravosudne montaže, i onima koji ga vole i onima koji ga ne vole, još nije jasno zbog čega je uhapšen. Ipak, mnogo je više onih kojima je to jasno, pogotovo nakon što se uvidjelo kako su mu namontirana nova krivična djela koja nisu bila ni spomenuta u naredbama za provođenje istrage niti nalogu za hapšenje Radončića.

Tužilaštvo na ročištu nijednog momenta nije negiralo ono što je odbrana kazala, a to je da je “u nalogu za pretres i hapšenje naveden jedan osnov sumnje, a onda su, jer to nekome nije bilo dovoljno, 26. januara dodali još tri”.

- Kada smo odbili potpisati zapisnik, tužilac Božo Mihajlović je rekao da će rasparati taj zapisnik, a koji je potencijalni dokaz, a da će se raditi po zapisniku iz SIPA-e. Zar je to ponašanje jednog tužioca - zapitao se Barbarić.

Isto to sve glasnije se pita i bh. javnost, svjesna činjenice da je Fahrudin Radončić uhapšen u trenutku kada su, nakon dugogodišnje stagnacije, procesi u ovoj zemlji, posebno Federaciji BiH, zahvaljujući političkom koaliranju njegovog SBB-a s Izetbegovićevom SDA, krenuli snažno naprijed, a Bošnjaci, nakon dugo vremena, postali snažan politički faktor.  

Radončićeva snaga u tim procesima je bila vodeća i na tom putu, određeni, kriminalom povezani krugovi, željeli su ga zaustaviti što prije, odnosno spriječiti njegovo fizičko i intelektualno učešće u njima.  

Ko su oni, nije nikakva tajna. Riječ je o pojedinim moćnim protagonistima vlasti koji, što unutar samog sistema, što iz sjene, punih 20 godina BiH drže za grkljan i narod prepadaju pričom o nacionalnoj ugroženosti, a sve da bi kraju priveli pljačku i posljednjeg dobra koje ova zemlja ima.

Težak period

Takvima priča o demokratskim procesima, Evropi, neovisnom pravosuđu odavno predstavlja noćnu moru, odnosno kvari san o zamišljenom pašaluku.

Težak je period pred Fahrudinom Radončićem, ali nema sumnje da on ima i znanja i snage da se suprotstavi krvavoj hobotnici koja mu montiranjem “slučaja” želi doći glave. Valja se nositi s njima, ali, ipak, i vjerovati da je u pravosuđu ostala bar mrva prijeko potrebne neovisnosti.  

Iz biografije

Fahrudin Radončić čovjek je koji je najveći novinski sistem u BiH pokrenuo 20. oktobra 1991. u Sarajevu osnivajući firmu “Radončić Public”, iz koje je nastala izdavačka kompanija „Avaz". Cijeli rat je proveo u Sarajevu kao pripadnik Armije RBiH. U svojoj bližoj porodici ima tri šehida. Jedan je od najvećih investitora i graditelja BiH - 2000. sagradio je sadašnji objekt „Hypo banke“ u Sarajevu, 2004. hotel „Radon Plaza“, 2008. „Avaz Twist Tower“, najvišu zgradu na Balkanu, a 2012. i veliki stambeno-poslovni centar u Tuzli. Dobitnik je najvećeg Javnog priznanja za doprinos izgradnji Kantona Sarajevo.

Savez za bolju budućnost BiH osnovao je 2009. godine. Za ministra sigurnosti BiH izabran je u novembru 2012. godine. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, glasovima poslanika SDA, SDP-a, SNSD-a, SDS-a, izglasao je njegovu smjenu u martu 2014. godine zato što se, tokom velikih februarskih protesta, nije okrenuo protiv naroda i kada je poručio: “Neću tući svoj narod. Tražili su od mene da napravim krizni štab. Ovoj zemlji je potreban krizni štab, ali da ovu zemlju izvede iz ekonomske krize. E taj krizni štab ću napraviti.”

Na izborima u oktobru 2014. osvojio je 201.454 glasa. U januaru 2015. izabran je za državnog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.