BIH

HALIL EF. MEHTIĆ: Sve ovo što rade Radončiću poznato mi je iz montirane optužnice protiv mene

Dekan IPF-a Zenica prisjeća se pritvorskih dana

Autor:Adnan DŽONLIĆ

30.1.2016

Petnaest mjeseci pritvora, godine političko-sudske montaže, besprizorne prijetnje svjedocima, pisane izjave koje su morali naučiti, lažne optužbe koje su padale "u vodu" jedna za drugom... Sve to je proživio prije tačno trideset godina hafiz Halil efendija Mehtić, bivši glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica, poslije rata muftija zenički, a danas dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u ovom gradu. 

- Sve je počelo 1983. godine, kada me je prijateljev prijatelj pozvao na kahvu te upoznao sa službenikom Državne bezbjednosti, koji je rekao da su me „dobro analizirali" i da mi nude da sarađujemo. Saradnja bi se odvijala u svjedočenju, odnosno "cinkanju" uhapšenika Sarajevskog procesa, rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i ostalih. Dobro sam znao dvojicu, a upoznao još jednog aktera, ali ništa od onog što mi je nuđeno da "potpišem i izjavim" ni u snu ne bih rekao, a kamoli pomislio da su učinili ti ljudi. Tu počinje moja golgota - priča Mehtić u ekskluzivnoj izjavi za naš list.

Hafiz u ćeliji

Učesnik prvog svjetskog takmičenja učača Kur'ana, autor desetak knjiga i niza naučnih radova, otvorio je dušu o događajima koji su se desili prije tri decenije. 

Svjedočio je hafiz Mehtić tada u Sarajevskom procesu, ali ne i optuživao aktere procesa, pa njegov iskaz nije ni mogao teretiti optužene. Došlo je doba da mu se sistem za to osveti. U posljednjoj sedmici januara 1986. policija hapsi Mehtića i on od svjedoka postaje optuženik, i to za neprijateljsku propagandu, izdaju države, rušenje ustavnog poretka, verbalni delikt... Čak su ga teretili da je, jer je vodio hor, on zadužen za "himnu Islamske države BiH". 

- Pokušali su prvo "umehko", otac ti je bio partizan, pripadnik NOR-a, ti primjeran vojnik. U to doba je dovoljno bilo da ne glorificiraš, ne hvališ sistem, nisi ga morao kritizirati da bi bio dušmanin. Znam da su mi rekli da je uhapšen neki svećenik Filip Lukenda te neka zvornička grupa četnika, pa im je radi "ravnopravnosti" trebao musliman, te je izbor pao na mene - prisjeća se Mehtić.

halil-mehtic-111

Suze tokom prisjećanja

Na teret mu je stavljena navodno "sporna" hutba u Esenu (Njemačka), ali i izjave pred vjernicima u Zenici, u kojoj je radio od 1981. godine. Tvrdnje o izazivanju nacionalne netrpeljivosti trebali su dokazati izjavama najlabilniji svjedoci, ali nije sve išlo "po loju". Mehtić je angažirao advokata Rajka Danilovića iz Beograda i Vidoja Ijačića iz Zenice. 

Koliki su pritisci bili na svjedoke, govori podatak da je "krunski" svjedok u istrazi dva puta pokušao samoubistvo, a 24 sata prije svjedočenja je otet i zaključan u garsonijeri Državne bezbjednosti, gdje je natjeran da dan i noć ponavlja iskaz koji treba kompromitirati Mehtića. Mudrost, ali prije svega hrabrost i poštenje svjedokovog oca i njegovog prijatelja, da iskopiraju od policije ispisano "svjedočenje" te ga na sudu ponude kao dokaz namještaljke spasilo je Mehtića. 

- Svojevrsna sreća je da sam prošao kao svjedok Sarajevski proces protiv Izetbegovića i ostalih, pa sam u zenički, svoj proces, ušao relaksiran. Bilo je tu fizičkog i psihičkog zlostavljanja, davljenja, prislanjanja uz zid, udaranja po cjevanicama, 24-satnog izgladnjivanja, nuđenja da potpišem da me "popuste". Allahov Poslanik je rekao: "Ono što te je snašlo – nije te moglo mimoići, a ono što te je mimoišlo – nije te moglo snaći!“. Postoji stvar na kojoj sam neizmjerno zahvalan mojim zlotvorima, a to je držanje u izolaciji 15 mjeseci, skoro 450 dana - kaže Mehtić.

halil-mehtic-presuda

Hafiz Mehtić još čuva montiranu optužnicu protiv njega

Nakon pritvaranja izborio se da dobije primjerak Kur'ana, jer je njegov advokat Danilović istakao da je Mehtiću islamska Sveta knjiga neophodna za pripremu odbrane, kojom će dokazati da nije izlazio iz okvira vjere. Iako su svi pisani materijali za odbranu Mehtiću uzeti, a da nisu predati advokatima, Mehtić je izvukao "korist" od tog perioda, postao je hafiz. 

- Kur'an mi je donio mir, a u zatvoru sam postao hafiz. Prije zatvaranja sam došao do pola, ali obaveze i poslovi su me odveli od hifza. Tad sam imao 24 sata i Kur'an sam naučio napamet iza rešetaka, za pola godine, prisjeća se. Nakon procesa u Zenici, osuđen je na tri godine zatvora, ali i tada odbija da prijeđe u zatvorski dio gdje bi na raspolaganju imao TV, posjete, šetnje, biblioteku... U istražnom pritvoru čeka ponovljeno suđenje pred Vrhovnim sudom, a u drugostepenom postupku biva oslobođen i rehabilitiran, jer je pred Vijećem dokazana politička montaža i navođenje svjedoka na lažne iskaze – kazuje hafiz!

Mehtić kaže da je, čim je izašao iz 15-mjesečnog pritvora, halalio svim svjedocima, pa i onima koji su se do kraja držali lažnih iskaza, jer je svjestan da nisu svi ljudi bili dovoljno jaki da se odupru pritiscima. Kaže da bi volio vidjeti sudiju Ivicu Stanića s tadašnjeg Vrhovnog suda BiH, koji mu je ostao u izuzetno lijepom sjećanju kao vrsni profesionalac, koji nije podlegao pritisku Državne bezbjednosti i partije. Sudija je, kaže Mehtić, navodno živ i živi u Istri, pa je Mehtić želio da i na ovaj način stupi u kontakt s njim. O svom "životu nakon zatvora" kaže:

- Prelaskom praga, ja sam znao šta ću reći ljudima koji su mi montirali. Neki od njih i danas su dio sistema, visokopozicionirani, ali sve to što su radili je teret koji njihova duša nosi na drugi svijet. Naprimjer, išao sam na namaz u Čaršijsku džamiju te slučajno "naletio" na svjedoke protiv mene, koji su se bukvalno ukočili. Rekao sam im: „braćo, ne vidim vas na namazu, što je bilo, bilo je, vjera treba vama i vi vjeri“. Taj ključni svjedok je dolazio na sve namaze iz Klopča, treba mu četrdeset minuta pješice, dolazio je u Čaršijsku džamiju na svaki namaz. U ratu je poginuo kao gazija, šehid inšallah, u Sarajevu ga znaju kao jednog od najboljih boraca - priča Mehtić.

sarajevski-proces-alija-izetbegovic-1983

Hafiz Mehtić nije htio svjedočiti protiv Alije Izetbegovića na suđenju 1983. godine

Pompezna hapšenja

Politička montaža i hapšenje predsjednika Saveza za bolju budućnost BiH hafiza Mehtića, istaknutog alima, kako nam je rekao, podsjetilo je na njega i slučaj koji mu je montirao bivši komunistički režim. Za Radončićev slučaj Mehtić kaže:

- Mrlja je od prvog momenta na slučaju. Pompezna hapšenja, dostavljanje materijala odabranim medijima, kompromitiranje ljudi, ali i institucija. Sve to što gledamo ovih dana poznato mi je iz mog slučaja. Neću ulaziti u suštinu optužbi, ali hapšenje lidera jedne stranke, čovjeka koji ima toliko pristalica, koji iza sebe ima grandiozno ekonomsko i privredno djelo, vrlo je "zanimljivo", da ne upotrijebim težu riječ. Ako se bez i najmanje sumnje ne dokaže da je kriv, bit će to nenadoknadiv udarac pravosudnom sistemu. Šta može očekivati obični građanin, koji nema novca za dobrog advokata. U mislima mi je šta bi se meni i mojoj porodici dogodilo da tada nismo spremno dočekali i pobili konstrukcije - kaže Mehtić.

Ivin selam u zatvorskoj ćeliji

- Na primjerak Kur'ana koji sam imao u ćeliji 22. juna 1986. napisao sam da sam ga savladao i naučio napamet. Dvadeset minuta nakon što sam to upisao na unutrašnjosti korica, u ćeliju je ušao čovjek, optuženik koji je dijelio ćeliju sa mnom, koji mi se obratio riječima: "Selam alejkum, hafize". Ustao sam, odgovorio mu, te pitao ga kako se zove, a on je rekao ja sam Ivo Pravdić iz Tatarbudžaka kod Žepča. Rekao sam mu: „Izvini, ali otkud selam i što hafize?“, a on mi je rekao: „Otkako su otvorili vrata i ja te ugledao, jednostavno sam osjećao da ti se trebam tako obratiti, tako mi izgledaš i jednostavno je izašlo iz mene"!

Osnivač IPF-a

Nevjerovatna sudbina će "proizvesti" i da je jedan od sudija (Đuro Globlek) koji ga je osudio u Zenici, sedamnaest godina poslije, ratne 1993. bio osoba koja je potpisala Mehtiću akt o osnivanju Islamske pedagoške akademije, danas fakulteta (IPF). Nakon oslobađanja, Mehtić se vratio vjerskim obavezama, a 1990. je izabran za predsjednika Ilmije, udruženja vjerskih službenika Jugoslavije i člana Vrhovnog Sabora Islamske zajednice za bivšu SFRJ. Od 1993. do 1997. bio je muftija zenički, 1993. jedan od osnivača IPA. Prije nekoliko mjeseci dolazi na čelo visokoškolske ustanove koju je utemeljio.