BIH

SBB O ODREĐIVANJU PRITVORA RADONČIĆU: U ovoj zemlji djeluje pravosudna mafija!

Vanredna press konferencija Saveza za bolju budućnost

Redakcija

28.1.2016

Kao što smo svi znali, kao što smo svi mogli pretpostaviti, Sud BiH je ovom sramnom Odlukom, u potpunosti opravdao konstataciju predsjednice Suda BiH da u ovoj zemlji djeluje pravosudna mafija, kazao je na vanrednoj press konferenciji u SBB-u, u povodu hapšenja i određivanja pritvora predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću, potrpredsjednik ove stranke prof. dr. Mirsad Đonlagić.

Obraćanje Đonlagića praćeno je skandiranjem podrške Fahrudinu Radončiću od strane okupljenih simpatizetra i članova rukovodstva SBB-a.

Istina i pravda su našoj strani

- Staljnistički modalitet vladanja koji je danas ovdje na silu demonstriran, dokaz je da pojedini djelovi Suda i Tužilaštva BiH ne predstavljaju ništa više nego instrument represije u rukama porodično - obavještajnih i političkih centara moći, čiji je krajnji cilj vraćanje Bosne i Hercegovine u neka vremena za koja smo svi vjerovali da su iza nas.

U trenutku kada je Bosna i Hercegovina najavila i predaju aplikacije za članstvo u EU, kada se prvi put nakon dugo vremena najavljuje otvaranje vrata NATO integracijama, kada je bošnjački narod konačno dobio stabilnu i potentnu koaliciju i parlamentarnu većinu, kadru da osigura bolju budućnost, ta pravosudna mafija pokušava sve to onemogućiti!

Njihov cilj je jasan - destabilizacija bošnjačkog političkog faktora sa krajnje nesagledivim posljedicama za Bosnu i Hercegovinu.

SBB će korisiti sva pravna i demokratska sredstva da to zaustavi.

Mi se ne bojimo. Istina i pravda su našoj strani, i nećemo ustuknuti. Pravdu i zaštitu ljudskih prava predsjednika Radončića koja su očigledno i besprizorno zgažena, tražit ćemo od najviših institucija pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine i šire, kazao je Đonlagić.

Na novinarski upit kako komentira saopćenje Suda BiH u kojem se Sud žali na pritiske koje trpi, Đonlagić je rekao da je pravo javnosti da diskutira, te da slobodno iskaže svoje mišljenje o stanju u pravosuđu.

Član Predsjedništva SBB-a i pravni ekspert Damir Arnaut podsjetio je da je tokom sudskog postupka u Velikoj Britaniji svojevremeno kao član tima odbrane Ejupa Ganića krizirao postupanje tamnošnjeg pravpsuđa, te da to nikome nije smetalo.

- Šta je sada ovdje poruka da u Engleskoj mogu kritizirati pogrešene odluke pravosuđa, a da u svojoj zemlji to ne mgou. Kakva mi to zemlja postajemo – upitao je Arnaut.

Upitan na koga se sumnja kada je riječ o osobama kojima je cilj rušenje jedinstva bošnjačkog političkog faktora, Đonlagić je rekao da je "očito da konsolidacija bošnjačkog biračkog korpusa nekima u ovoj zemlji, a čuli smo i u regionu ne odgovara”.

Odluka o koaliciji narednih dana

- Ovo sve skupa što se dešava, mislimo da ide u tom pravcu da se onemogući konsolidacija bošnjačkog korpusa u smislu doprinosa boljem stanju, razvoju i demokratizaciji BiH. Što se tiče konkretnih imena, imali ste priliku da ih pročitate u novinama, da ih čujete u radiju ili na TV-u, pa čak i od predstavnika međunarodne zajednice – kazao je Đonlagić.

Đonlagić je upitan šta će da li će SBB ostati u koaliciji sa SDA.

- Kada bi se sada donosila odluka, ona bi vjerovatno bila jasna i očekivana. Ali je jutro ipak pametnije od večeri. Ovo je definitivno atak na SBB. Prije predsjednika Radončića, dva ugledna člana SBB-a su pritvorena. Ovo je apsolutni atak na SBB, koji je učinio sve i doprinio da se stanje stabilizira, ne samo u Federaciji, već i u BiH. Rezultati koji su postignuti već su pokazali izuzetan napredak jedne takve koalicije. Zašto ne možemo sumnjati da to neko svjesno radi? Mi ćemo malo trezvenije i hladne glave sutra i u narednim danima razmisliti kako se postaviti, te ćemo definirati naše postupke u vremenu koje dolazi – rekao je Đonlagić.

BiH ne može biti stabilna bez Radončića, a kamo li SBB

Odgovarajući na druga novinarska pitanja, Đonlagić je rekao da SBB neće nijednog trenutka uraditi ništa protiv interesa naroda u BiH.

- Poslat je jasan signal da ovako ne ide dalje. Da se stvari moraju zaustaviti. Ovo mora postati demokratska zemlja – zaključio je on.

Đonlagić je i odgovorio na pitanje novinara da li SBB može ostati stabilan bez Radončića.

- BiH ne može biti stabilna bez Radončića, a kamoli SBB – poručio je Đonlagić.