BIH

RADONČIĆ NA ROČIŠTU U SUDU BiH: Ovo je čisti politički proces!

Predsjednik SBB-a jasno poručio

Redakcija

28.1.2016

- Ovo je čisti politički proces i sukob sekularističke i neke druge opcije, izjavio je sinoć lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić na kraju maratonskog, skoro šestosatnog ročišta za određivanje pritvora u slučaju koji protiv njega vodi Tužilaštvo BiH u montiranom politički motiviranom procesu.

Državna mafija

Radončićevi advokati su jasno ukazali na brojne proceduralne greške u ovom postupku te notorna kršenja ljudskih prava. Lider SBB-a je uhapšen prije tri dana u montiranom postupku državne mafije koja, kako se pokazuje, ima svoje pipke u dijelu bh. pravosuđa. Odluka o pritvoru Radončiću, kako se očekuje, bit će donesena danas.

No, i tokom ročišta za određivanje pritvora koje traži Tužilaštvo BiH, bilo je apsolutno jasno šta je motiv pokretanja istrage, obzirom da se najvećim dijelom radilo o čitanju prisluškivanih razgovora ili poruka Radončića sa svojim saradnicima ili osobama iz političkog života, uključujući i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te mnoge druge. Tužilaštvo je pokušavalo dokazati da se radi o organiziranoj grupi koja je oformljena radi činjenja krivičnog djela.  

Radončić je u obraćanju istakao da Tužilaštvo vrši nedopustiv pritisak na slobodu medija, kada kod obrazlaganja razloga za određivanje pritvora lideru SBB-a, između ostalog, podmeće da Radončić i nakon hapšenja, kako je to ustvrdio tužilac Božo Mihajlović, “ima direktnu kontrolu nad “Dnevnim avazom” i tobože on iz pritvora daje naslove o tome da “državna mafija nema dokaza protiv Radončića i da će borci izaći na proteste zbog toga što je on uhapšen”.

- Ja sam već 48 sati u potpunoj izolaciji, bez mogućnosti da telefoniram, a mene Tužilaštvo čini odgovornim da vršim pritisak na to šta će izaći u “Avazu”, dajem naslove i izvodim borce na proteste. Kao bivši ministar sigurnosti, toliko sam legalista da je nedopustivo procesuirati me da vršim te pritiske, dok se nalazim u pritvorskoj izolaciji. To je vrh ledenog brijega – rekao je Radončić.

Izbor ambasadorice

S obzirom na to da je Tužilaštvo u očiglednom nedostatku argumenata kojim bi dokazalo navodno djelo ometanja pravosuđa, zbog kojeg je Radončić uhapšen 25. januara, volšebno prekjučer na saslušanju u prostorijama SIPA-e, dodalo još jedno krivično djelo tobožnjeg “davanja nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem”, Radončić je detaljno pojasnio kako je došlo do imenovanja ambasadorice u Sloveniji.

- Ja sam se u ponedjeljak (11. januara, op.a) u 12 sati sreo sa Izetbegovićem (Bakirom) i dao mu CV (Nermane Hadžijahić, op.a) na konsultacije. Već sutradan mi je odgovorio da je ambasadorica imenovana na Predsjedništvu BiH. Moram Vam pojasniti kako se vodi procedura da bi se imenovao jedan ambasador. Prijedlog prvo treba da prođe zvaničan protokol i pisarnicu Predsjednišva BiH - kazao je Radončić pokazujući sutkinji Tatjani Kosović, kako ti dokumenti izgledaju sa zaglavljima i memorandumima.

Objasio je to kroz dosadašnja imenovanja kada su u pitanju SBB-ovi kadrovi za federalnu, Vladu Kantona Sarajevo, te obrazložio da su to procedure koje traju i po 20 i više dana, te naveo primjer da, kada je na ambasadorsko mjesto postavljan Almir Džuvo, čekalo se 25 dana od predavanja prijedloga na protokol do odluke Predsjedništva.

Također, s obzirom na insinuacije Tužilaštva u vezi Radončićevih sastanaka sa šefom Misije OSCE-a u BiH Džonatanom Murom, Radončić je izjavio da on kao lider jedne velike stranke na takvom nivou i kontaktira sa ambasadorima, te pojasnio da je i s Murom i predstavnicima Američke ambasade, uključujući i ambasadoricu SAD Morin Kormak vodio razgovore u kontekstu “opće brige međunarodne zajednice da se ne razbija aktuelna koalicija u BiH”.

- To posebno iz razloga što Bosna i Hercegovina 15. februara podnosi aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju. Svi ti razgovori su se ticali aktuelnih političkih dešavanja, a tako i sva ova prepiska koja se ovdje prezentira se ticala politike - objasnio je Radončić.

Nije spomenut

Dalje je podsjetio da je upravo na dan njegove kandidature za člana Predsjedništva BiH na Kosovu pročitana optužnica u slučaju “Keljmendi”, a da je na dan kandidature SBB-ovog kandidata za državnog ministra prometa i komunikacija Bakira Dautbašića, 11. juanuara izvršeno hapšenje Dautbašića i njegove nevjenčane supruge Bilsene Šahman.

Na jučerašnjem ročištu je potvrđeno da je Azra Sarić bivša djevojka Ramiza Delalića Ćele, koju, nakon njegovog ubistva 2007. godine, tužilaštvo nikada nije uzelo za svjedoka, jer je odmah na početku istrage izjavila kako ništa ne zna o Delalićevim poslovima, niti njegovom ubistvu. Sarić je u SIPA-i saslušavana 8. aprila 2014. zbog predmeta “Keljmendi”, te ni u tom iskazu, prema navodima odbrane, nije spomenula ime Fahrudina Radončića ni u kakvom kontekstu.

Radončić je jučer stoga potcrtao da Sarić uopće nije relevantan svjedok, odgovarajući tako na izjave tužioca da je prilikom pretresa u Radončićevim prostorijama pronađena notarska izjava koju su Dautbašić i Šahman ovjerili o tome da ih je Azra Sarić pokušala reketirati time što se ona njima obratila, tražeći da joj putem Radončića pomognu da od ministra zdravstva dobije potpis za specijalizaciju i radno mjesto na Kliničkom centru Sarajevo, te im rekla kako zauzvrat neće teretiti Radončića na Kosovu.

- Ovdje imamo situaciju da sam ja, kao osoba koja predlaže kandidata za ministra, morao tražiti od njega tu notarsku izjavu, zbog eventualne pravne kontroverze. Pogotovo zato što su mene Dautbašić i Šahman o tome šta im je Azra Sarić nudila obavijestili tek nakon njihovog povratka iz Beča (kako je jučer prezentirano na ročištu, Dautbašić i Šahman su četiri dana ostali u Beču, op.a.). Ja se s predmetom “Keljmendi” nosim od 2009. godine, kada su mi pokušali montirati pokušaj ubistva Bakira Hadžiomerovića, i od 2009. do 2016. niti jednu nelegalnu radnju nisam poduzeo za to vrijeme, pa zašto bih to onda poduzeo sada prema svjedoku koji uopće nije relevantan - kazao je Radončić.

Tužilaštvo je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za Radončića u trajanju od 30 dana, zbog, kako su na ročištu tvrdili tužioci Božo Mihajlović, Emir Neradin i Miroslav Janjić, “postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto”. Tužilaštvo BiH tereti Radončića da je tobože rukovodio grupom koju čine Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić za krivična djela „udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem“.

Izjava Sarić

Radončićev glavni branilac Dragan Barbarić na početku ročišta od sutkinje Tatjane Kostović zatražio je izuzeće postupajućeg tužioca Mihajlovića s kojim je prekjučer tokom saslušanja u SIPA-i imao težak verbalni konflikt, zbog montiranja novih krivičnih djela koja nisu spomenuta u naredbama za sprovođenje istrage niti nalogu za hapšenje Radončića.

advokati2

Advokati odbrane: Napravljeno mnogo propusta

Također, jučer su tužioci pročitali 120 stranica transkripata prisluškivanih razgovora te je njihovo izlaganje trahalo četiri sara, dok su Radončićevi advokati imali samo sat i po da prije ročišta pogledaju toliko obiman materijal.

- Zbog toga, a ovo je prvi put u mom životu, da tražim izuzeće tužioca. Ne bih želio da tu bude da radimo iz taktičkih razloga ili bilo kavih drugih – kazao je Barbarić, ali sudija Kosović je kazala kako o izuzeću mora odlučivati glavni tužilac i da je to neizvodivo, jer je riječ o hitnom postupku koji se mora provesti.

Odbrana je više puta prigovarala zbog toga što niti advokati niti Radončić nisu bili obavješteni o proširenju istrage na druga krivična djela. Također, odbrana je izričito zatražila da dobije uvid u iskaz koji je Azra Sarić dala 11. januara putem videolinka u predmetu koji se vodi na Kosovu u slučaju “Keljmendi”.

- To je krucijalno da vidimo šta je Azra Sarić u tom novom iskazu rekla, ako je potrebno, koristit ćemo ga na zatvorenoj sjednici, bez javnosti, ali želimo da znamo šta tu piše, zbog cijele ove ujdurme koja se podigla protiv osumnjičenog, a u cilju zaštite njegovih prava – izjavila je advokat Vasvija Vidović, ali se sudija Kosović nije izjasnila o ovom prijedlogu.

Advokat Dragan Barbarić, u širem izlaganju naveo je da tužilaštvo "selektira dokaze i namjerno ih pogrešno ocjenjuje.

- Ovo je kršenje ljudskih prava. Ovdje se optužbe baziraju na četiri elementa: Azra Sarić, Nermana Hadžijahić, Keljmendi – Kosovo, tužilac Božo Mihajlović. Pojasnit ću vam hronologiju događaja. Slučajno sam bio branilac u predmetu Muhamed Ali Gaši koji je bio optužen ali i oslobođen za ubistvo Ramiza Delalića. Azra Sarić tada uopće nije bila relevantan svjedok jer je u svoj izjavi kazala: „Da, bila sam u vezi sa Ramizom Delalićem. Nismo pričali o njegovim poslovima jer nisam o tome ništa željela da znam, da ne bih bila svjedok, kazala je tada Sarić“ - rekao je advokat Barbarić. U izjavi datoj 8. aprila 2014. godine u SIPA-i, a o kojoj je Sarić trebala svjedočiti putem linka na suđenje Keljmendiju, ona uopće ne spominje Radončića - naveo je Barbarić.

Dalje, u izjavi datoj u Tužilaštvu BiH datoj 21. decembra 2015. godine tužilac Mihajlović je saslušavao Sarić.

- U zabilješci u ispitivanju svjedokinje piše na početku da je saslušana na njen zahtjev. No, na kraju zapisnika na pitanje tužioca Bože Mihajlovića na pitanje zašto je došla u Tužilaštvo BiH, Sarić kaže: "Došla sam zato što ste vi tražili da dođem i zato što se bojim za svoju budućnost" -  pojasnio je Barbarić Sarićkine navode.

Također, jučer je bilo riječi i o tome da su početkom januara u Mlinima kod Dubrovnika zajedno viđeni bivši direktor OSA-e Almir Džuvo i Azra Sarić.

Prema njegovim riječima očigledno, Muhamed Ali Gaši je oslobođen za ubistvo Delalića, ali neko želi to ubistvo po svaku cijenu riješiti ovako ili onako.

- Dalje moram kazati da je u nalogu za pretres i hapšenje naveden jedan osnov sumnje, a onda, jer to nekome nije bilo dovoljno su 26. januara dodata još tri. Kada smo kolegica Vidović i ja odbili potpisati zapisnik, Božo Mihajlović je poderao zapisnik i rekao OK, idemo po zapisniku iz SIPA-e. Zar je to ponašenje jednog tužioca, zapitao se Barbarić.

Osnov sumnje

Prema njegovim riječima 26. januara istraga je proširanena a da Radončiću nije prezentirana naredba to, što je kršenje njegovih ljudskih prava.

- Radončiću nije prezentiran nikakav izvještaj o osnovu sumnje. Dakle, nije znao nakon hapšenja ni zašto je uhapšen, i mi s pravom tvrdimo da je ovo političko osmišljeno hapšenje zbog novca. Nije slučajno da onog dana kada Bakir Dautbašić treba biti predložen za ministra saobraćaja i komunikacija bude uhapšen, u najavljuje se privatizacija BH Telekoma. Pa smiješno je pomisliti da Radončić koji je bio ministar sigurnosti ne zna da se telefoni mogu prisluškivati, i eto on s nekim priča šta će uraditi - kazao je Barbarić.

Izetbegović: Ovi iz Tužilaštva trude se da rasture koaliciju

Sudeći prema dokazima prezentiranim u sudnici, Bakir Izetbegović, nakon što je saznao za istragu u Tužilaštvu BiH, poslao je Fahrudinu Radončiću poruku.

- Sad mi je Osmica javio za Dautbašića, ovi iz Tužilaštva se baš trude da nam rasture koaliciju - napisao je Izetbegović.

Radončić, kako je pročitano odgovara:

- Kako je govorio rahmetli Alija - velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo. Koalicija opstaje, bez obzira da i mene uhapse.

Na njegovu poruku Izetbegović šalje novu i piše:  

- A ja ti se velikim Bogom kunem da s ovim nemam veze.

Sarić tražila usluge

Bakir Dautbašić, kako je pročitao tužilac Mihajlović, u svojoj odbrani kazao je da je Azra Sarić kontaktirala njega, a ne on nju. Dautbašić je kazao da se Bilsena Šahman i Azra Sarić odranije poznaju te da je Bilsena pozvala Sarić. Dautbašić je, prema njegovom iskazu u stan došao ranije, a Azra i Bilsena kasnije.

Azra je tada rekla da zna da joj Radončić može pomoći u vezi s njenom specijalizacijom na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju na UKCS-u, te da njen ugovor s još drugih šest stoji kod ministra zdravstva FBiH i da ga treba potpisati. Prema riječima Dautbašića, dodala je da bi joj to Šanko (Rusmir Mesihović, op.a.) završio da nije smijenjen.

Tada je Azra rekla da će svjedočiti putem videolinka na Kosovu, te da, ako joj Radončić pomogne, neće ga spominjati tokom svjedočenja. Kako je kazao Dautbašić, on i njegova nevjenčana supruga sutradan su otišli van BiH i to nisu nikome spominjali do povratka, kada su dali izjavukod notara i poslali to SIPA-i i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Čampara se hvalio da će Radončiću biti određen pritvor?!

Prema saznanjima "Dnevnog avaza" iz više izvora, državni tužilac Dubravko Čampara prve dvije noći nakon hapšenja lidera SBB-a Fahrudina Radončića proveo je u kafiću "Bugatti" na sarajevskom Mejtašu.

Najprije su on i njegov brat Aljoša Čampara, član Predsjedništva SDA i ministar unutrašnjih poslova FBiH, prema utisku koji je "Avazu" prenijelo više gostiju, slavili hapšenje lidera SBB-a, da bi se noć poslije Dubravko ponovo, ali bez Aljoše, pojavio u istom objektu.

U društvu izvjesnog muškarca slavodobitno se pohvalio da je "stvar završena" te da će Radončić sigurno dobiti mjesec dana pritvora! Je li bilo riječi o običnom hvalisanju "uz čašicu više" ili je Čampara, koji nije postupajući tužilac u ovom predmetu, unaprijed znao odluku Suda BiH, trebalo bi biti poznato danas. Pokaže li se da je tačnu odluku Suda BiH znao i prije nego što je zvanično saopćena, to će dodatno potvrditi tvrdnje o političkom procesu.