VIJESTI

Mostar: Studenti potpisali ugovore o stipendiranju

U sjedištu Vlade HNK-a

Fena

27.1.2016

U sjedištu Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru danas su studenti prvih godina potpisali ugovore o stipendiranju.

Od ukupno 1.139 prijava pristiglih na javni natječaj Vlade HNŽ-a odabrana su 363 studenta koji su dobili stipendiju u iznosu od ukupno 1.200 maraka, te još 27 studenata kojima će biti subvencionirani troškovi smještaja u studentskim domovima.

 - Svi srednjoškolci koji su bili oslobođeni polaganja mature dobili su stipendije, kao i svi oni koji se školuju za deficitarna zanimanja. Ovom prilikom svima njima čestitam, a nadam se kako ćemo sljedeće godine imati na raspolaganju još više sredstava za stipendije - istaknuo je županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović.

Prema riječima predsjednika Vlade HNK-a Nevenka Hercega, pored 390 brucoša koji su danas potpisali ugovore, kantonalna Vlada nastavlja sa stipendiranjem još oko 800 studenata viših godina, za što je u ovogodišnjem proračunu HNK-a izdvojeno 1,6 miliona maraka.

- Vaše ocjene koje ste ostvarili u dosadašnjem školovanju nisu vaš konačni cilj. Temeljni cilj vašeg rada treba biti stalno obrazovanje, usavršavanje i napredovanje. To od vas očekuju vaši roditelji, ali i cijela društvena zajednica. Od vas sutra očekujemo nove ideje za našu zajedničku bolju budućnosti i zajednički bolji život - istaknuo je Herceg.

Predsjednik Vlade HNK-a podsjetio je da Vlada, pored sredstava za stipendije, izdvaja 7,7 miliona maraka godišnje za dva mostarska sveučilišta, kao i značajna sredstava za dva mostarska studentska doma.

- To su naše trenutne mogućnosti i nadam se kako ćemo idućih godina moći izdvajati još i više. Treba dodati da pored Županije praktično sve općine daju stipendije pa mislim da naši studenti mogu biti zadovoljni - zaključio je predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg.