VIJESTI

ZENICA Uručeni certifikati i informatička oprema direktorima osnovnih škola sa područja ZDK

Vrijednost projekta oko 50.000 KM

D. Pa.

27.1.2016

Nakon što je u Zenici, u decembru prošle godine, predstavljen Projekt "Škola budućnosti", koji je podržan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoškog zavoda ZDK, koji se realizovao u sedam škola na području ZDK, danas je direktorima osnovnih škola uručena informatička oprema kao i certifikati.

Podsjetimo, "Škola budućnosti" podrazumijeva primjenu jednog novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom "Samoorganizivano okruženje za učenje". Primjena ovog koncepta učenja podrazumijeva i opremanje učionica tabletima, te uvođenje interneta u učionice, kako bi se nesmetano koristile aplikacije i servisi u oblaku, kao što je Office 365.

Zahvaljujući spremnosti Ministarstva za obrzovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Pedagoškog zavoda, ali i nastavnika i rukovodstva u odabranim školama, stvoreni su preduslovi za uključivanje učenika iz BiH u još jednu globalnu inicijativu pomoću koje mogu krenuti u istraživanja i usvajanje znanja uz upotrebu modernih tehnologija i novih obrazovnih koncepata.

Donacija vrijednosti oko 50.000 KM pripala je školama iz Zenice, Tešnja, Zavidovića, Kaknja, Visokog i Vareša, koja je podrazumijevala informatičku opremu i obuku nastavnika pomenutih škola.