CRNA HRONIKA

SREBRENICA Lopovi ukrali 5.000 zadružnih sadnica maline

Razbojništvo u Gostilju

S. Sm.

27.1.2016

Nepoznato lice ili više njih u noći utorak na srijedu, u Gostilju kod Srebrenice ukrali su sadnice maline Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica. Lopovi su u neposrednoj blizini parkirali vozilo, presjekli žičanu ogradu na parceli i odnijeli počupane sadnice.

Zadruga je sadnice u Gostilju deponovala kako bi ih na proljeće isporučila poznatom kupcu. Još nije utvrđen tačan broj ukradenih sadnica, ali se procjenjuje da je odneseno više od 5.000 ovog rasada, čija vrijednost iznosi preko 4.000 maraka. 

Srebreničke sadnice maline i kupine  raznih sorta, poznate su po svom kvalitetu, što potvrđuje i velika tržišna potražnja ovog rasada.

sadnice2

Sadnice maline (Foto: Avaz)

Općina Bratunac i Srebrenica, ali i drugi donatori, ovdašnjim poljoprivrednicima obećali na proljeće besplatno podijeliti nekoliko desetina hiljada sadnica ovog jagodastog voća, ali nisu u mogućnosti obezbijediti dovoljne količine.

Uviđaj ove krađe izvršili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Srebrenica i istraga je u toku, što će ubrzati  veliki broj tragova, koje su lopovi ostavili prilikom krađe.