BIH

U Drvaru 500, a u Bosanskom Grahovu 150 katolika

Podaci župnih ureda

A. K.

27.1.2016

Prema podacima župnog ureda sv. Josipa u Drvaru, u toj je župi zaključno s 31. decembrom 2015. živjelo 500 katolika u 180 porodica, dok je u župi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu u 2015. godini živjelo svega 150 katolika u 55 porodica.

U Bosanskom Petrovcu, koji nije u Livanjskom već u USK, a koji administrativno pripada župi Drvar, živjelo je u prošloj godini samo 10 katolika. Tokom 2015. godine u župi Drvar bilo je 5 krštenja, a umrle su 4 osobe, dok je u župi Bosansko Grahovo lani bilo jedano krštenje, a umrlih nije bilo.

Na području općine Bosansko Grahovo nalazi se i selo Uništa, koje je sa južne strane Dinare i koje u crkvenom pogledu pripadaju župi Kijevo u Šibenskoj biskupiji.

U Uništima je u protekloj godini živjelo 50 katolika, tako da ukupan broj katolika koji žive na području općine Bosansko Grahovo iznosi 200.

Premda su brojčano male župe, i u Drvaru i u Bosanskom Grahovu je prosječna starost župljana poprilično niska, budući da se uglavnom radi o još uvijek radno sposobnom stanovništvu, a zanimljivo je da u župi Grahovo skoro trećinu župljana čine djeca i mladi do 18 godina starosti.

U protekloj godini u župi Drvar je bilo 6 krizmanika, a u Bosanskom Grahovu dvoje prvopričesnika. U Drvaru je bilo i jedno đakonsko ređenje – 20. decembra 2015. godine kad je biskup Franjo Komarica u župnoj  crkvi zaredio za đakona domaćeg bogoslova Borisa Jorgića. Inače, Komarica je prošle godine više puta posjetio župe Drvar i Bosansko Grahovo.