VIJESTI

Hoće li "gatački klan" uništiti jedinu šansu BiH!

SDA na raskrsnici nakon montiranog procesa Radončiću

Autor:T. LAZOVIĆ

27.1.2016

Politički montirani proces u kojem je lišen slobode predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić izazvao je pravu buru unutar Stranke demokratske akcije, koja se našla pred historijskom raskrsnicom, saznaje "Dnevni avaz". 

Kako nam je prenio dobro upućen izvor iz vrha ove stranke, sukob reformističkih, proevropskih snaga koje su zamah dobile nakon posljednjeg kongresa s okorjelim, nepotističkim, porodičnim klanom koji već godinama koristi stranku za lično bogaćenje i ruši joj ugled, kulminirao je posljednjih dana.

Neuspjela avantura

- SDA je žestoko pukla na hapšenju Radončića. Jedan dio stranke ogorčen je zbog činjenice da se ruši koalicija koja je, faktički, vratila ovoj stranci kredibilitet i ujedinila bošnjački politički faktor nakon propale avanture s Demokratskom frontom Željka Komšića, dok drugi likuje i očito je upetljan u cijelu harangu - kazao nam je visoki zvaničnik SDA pod uvjetom anonimnosti.    

U samoj SDA već se iskristalizirala grupa ogorčenih protivnika koalicije sa SBB-om, a koja je započetim reformama, imenovanjima novih stručnih kadrova te reformom državne službe počela gubiti tlo pod nogama. 

Kako nam je jasno rečeno, radi se o porodično-regionalnom, tzv. gatačkom klanu, koji se protivi tim reformama i direktno prkosi Izetbegoviću, koji je ulaskom u koaliciju sa SBB-om odlučio provesti obećanu reformu stranke i njenu demokratizaciju. 

No, pipci nepotističke hobotnice, o kojoj je naš list godinama pisao, u kojoj su ključni igrači iz porodice Čampara raspoređeni na važne državne pozicije u policiji, pravosuđu, državnoj službi, regulatornim tijelima i na ministarskim pozicijama, pokazuju se jakim i opasnim i za samog Izetbegovića. 

Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kako nam je rečeno, smatran je dugo glavom tog klana i frakcije koja je istisnula mnoge jake igrače iz same SDA, ali on se, tvrde izvori, u posljednje vrijeme distancirao i uvjerava Izetbegoviću da mu ne radi on iza leđa, već da to rade braća Čampara, Aljoša koji je ministar policije i Dubravko koji je državni tužilac. 

Uvezali su se s ostacima kompromitiranih grupa i pojedinaca, sličnih Asimu Sarajliću, te se žustro bore za fotelje i pozicije da bi onemogućili djelovanje Izetbegoviću i progresivnim snagama, koristeći se svim sredstvima, pa i zloupotrebom pravosuđa. Za saveznike nerijetko uzimaju i radikalizirane dijelove te organizacije bliske ekstremističkim krugovima. Za posljedice u kojima pravosuđe i SDA gube kredibilitet se ne brinu, kaže nam funkcioner SDA. 

Traže saveznike

- Upravo zbog njih dvojice i uloge koju imaju, mnogi u SDA potpuno su uvjereni da se Radončiću montiraju proces i hapšenje da bi se osvetili Izetbegoviću, pa i Zvidiću, i cijeloj SDA u kojoj gube ključnu ulogu, ako se budu provodile reforme i koalicija sa Savezom za bolju budućnost. Oni su u stanju uništiti stranku iznutra, jer je njima porodični klan važniji i od stranke i od države. Sad traže saveznike u svakome ko je protiv Izetbegovića, bez obzira na to iz koje je stranke - tvrdi izvor "Avaza" iz SDA. 

Žestok unutrašnji sukob, kako nam je rečeno, možda je i dio procesa ozdravljenja te dio članstva vjeruje da će Izetbegović prevladati klanove i frakcije, jer su partnerski odnos Izetbegovića i Radončića i koalicija SDA sa SBB-om, kako su to zaključili najviši stranački organi, od vitalnog značaja za državu i Bošnjake te nemaju apsolutno nikakvu alternativu.    

Šta kažu istraživanja

Centar za sigurnosne studije (CSS) BiH još u aprilu 2015. godine upozorio je u saopćenju za javnost na zabrinjavajuće stanje u pravosuđu. 

- Pravosuđe BiH neće biti efikasno u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i terorizma sve dok na funkcije ne budu imenovane osobe visokog ličnog integriteta i profesionalnosti, spremne da se suoče sa svim izazovima - navedeno je tada u saopćenju te istaknuto da je vrijeme za učinkovite reforme, na šta upozorava i EU.

- Neučinkovitost pravosudnog sistema dostigla je nivo koji kod građana jača osjećaj nesigurnosti. Bez hrabrih i kompetentnih nosilaca, Strategija za reformu sektora pravde (2014-2018) bit će samo formalna i donijet će vrlo malo koristi građanima BiH, radi kojih se i provodi - poručili su tada iz Centra.