BIH

MONTIRANI PROCES Hapšenje lidera SBB-a je akt tihog državnog udara

DRŽAVNA MAFIJA Privođenje Fahrudina Radončiću šokiralo bh. javnost

S. D.

26.1.2016

Piše: S. Degirmendžić

Posljednji čin crnog scenarija tihog državnog udara, koji se već neko vrijeme priprema u Bosni i Hercegovini, odvio se jučer pred očima bh. javnosti. Naime, baš na dan kada je "Dnevni avaz" objavio tekst s tim naslovom, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pravosudni aparat šokantno su zloupotrijebljeni u nezapamćenom pokušaju političke eliminacije i izazivanja opće nestabilnosti vlasti te u sklopu toga i za brutalan pritisak na slobodu medija.

- Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode Radončić Fahrudina. Navedeni osumnjičeni pod istragom je i osumnjičen je za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa. Uporedo sa lišenjem slobode, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija - saopćeno je jučer iz Državnog tužilaštva.

Niz događaja

U trenucima kada je saopćenje odaslano medijima, u redakciju "Dnevnog avaza", među iznenađene novinare i urednike, već su upali do zuba naoružani specijalci u pratnji inspektora s revolverima za pasom. Mi samo radimo svoj posao, kazali su nam specijalci s maskama, vjerovatno da se onako ljudski opravdaju što su silom prilika dio harange.  

28

Inspektori SIPA-e: Radili po nalogu Tužilaštva

A da se upravo o tome radi, apsolutno je jasno iz niza događaja koji se već nekoliko sedmica redaju te otkrivaju zbog čega je upravo u ovom trenutku lider Saveza za bolju budućnost BiH izložen najgorem činu montiranog procesa koji ima za cilj, kako to jasno kažu i analitičari i javnost, njegov politički odstrel.

Istovremeno, hapšenje Radončića i udar na "Dnevni avaz", koji je on utemeljio i koji je simbol njegovog ličnog uspjeha i snage, iako već duže vrijeme kao politički funkcioner nije vlasnik kompanije niti izdavač našeg lista, očito su pokušaj da se zloupotrebom pravosuđa onemogući funkcioniranje koalicije SDA-SBB.

Reformska agenda

Upravo u destabilizaciji te koalicije, koja je na temelju Reformske agende uspostavila funkcionalniju vlast, krije se motiv isplaniranog tihog državnog udara, odnosno korištenja državnog aparata da se skroji ili razloži koalicija koja će vladati po mjeri onih koji su režirali scenarij. Niz posljednjih događaja potvrđuje stav da su istraga i hapšenje Radončića te zastrašivanje "Avaza" dio tog udara.

bakir2

Bakir Izetbegović: Koalicioni partner na udaru pravosudne mafije

Krenut ćemo unazad - od burnog vikenda unutar Stranke demokratske akcije (SDA), koja je ušla u novi unutrašnji klinč zbog fotelja u "BH Telecomu".

Žučno se boreći da njegovi ljudi, umjesto kadrova SBB-a, budu postavljeni za izvršne direktore u ovoj firmi, Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, otkazao je poslušnost predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

On je to obrazložio tvrdnjom da će "Radončić ionako biti uhapšen (!?)", pa mu stoga nema potrebe davati bilo kakve pozicije. Takav Sarajlićev potez derogiran je telefonskom sjednicom Vlade u nedjelju, kada su, ipak, imenovani usaglašeni kadrovi, što je očito dodatno razbjesnilo klan kojem Sarajlić pripada te pokazalo da određene političke strukture unaprijed znaju ko će biti uhapšen. A ako znaju, sigurno da na to imaju i utjecaja.

sarajlic-asim1mk

Sarajlić: Borba za fotelje u "Telecomu“

Još je neko, očito, znao šta se Radončiću sprema - vjerovatno jer je dio istog političkog i kriminalnog kruga - i to poslao u prijetećem pismu. To je drugi u nizu događaja koji otkriva šta se, zapravo, dešava.  

Sve za fotelje

Osuđeni okorjeli kriminalac Zijad Turković, mafijaš i ubica, poslao je prije nekoliko dana pismo u kojem najavljuje ovakav scenarij, prijeteći Radončiću hapšenjem, i to su mediji objavili nakon što je saopćeno iz SBB-a! Apsolutno je šokantno i pokazuje svu bezobzirnost montaže činjenica da mafijaš u zatvoru, sada se pokazalo, pouzdano i unaprijed zna šta Tužilaštvo BiH sprema!!!

1

Turković i zlokobno pismo: Kako mafijaš u zatvoru zna šta radi Tužilaštvo

Još nekoliko dana ranije, u sličnoj akciji, uhapšeni su kandidat SBB-a za ministra prometa i komunikacija Bakir Dautbašić te Bilsena Šahman, ugledna članica ove stranke. Uhapšeni su baš na dan kada je Dautbašić zvanično potvrđen za kandidata.

zijad-turkovic-24

Turković i zlokobno pismo koje je upućeno predsjedniku Radončiću još 13. januara ove godine, samo nekoliko dana prije hapšenja: Kako mafijaš u zatvoru zna šta radi Tužilaštvo

Nevjerovatna je koordiniranost akcija pravosudnih organa s političkim događajima. To je hapšenje, očito, bilo samo uvod u ono što smo gledali proteklih dana, a što se, evo, razvija u tihi državni udar.

 

Hil: U Tužilaštvu radi previše slijepih sljedbenika SDA

hill

Srećom, međunarodna zajednica ozbiljno shvata dešavanja u pravosuđu. Dokaz je i tekst zamjenika američke ambasadorice u BiH Nikolasa Hila (Nicholas Hill) u njegovom oproštajnom blogu:

- Da bi trajno učvrstilo reputaciju vjerodostojne institucije, Državno tužilaštvo pod vodstvom glavnog tužioca za kojeg se uvelike smatra da je pod ozbiljnim utjecajem bošnjačkih političkih snaga, treba revnosno raditi na svojoj depolitizaciji. Također, imamo saznanja da u Tužilaštvu radi previše slijepih sljedbenika SDA - napisao je Hil.
 

Kako razbiti koaliciju

Nakon jučerašnjih dešavanja jasno je da do njih nije došlo slučajno u vrijeme kada stižu prvi značajni pozitivni efekti koalicije SDA-SBB.

Država 15. februara predaje aplikaciju za Evropsku uniju, Federacija BiH povećala je izvoz, smanjila uvoz, napravljen je najbolji trgovinski skor nakon rata, a najavljeni su ili započeti neki strateški projekti poput gradnje hidroelektrana, toplovoda, vjetroparkova...

Sve su ovo indikatori da BiH može biti jača, ali postoje političke snage kojima to nije u interesu te čine sve da to zaustave. Razbijanje funkcionalne koalicije, kakvu BiH do sada nije vidjela, prvi je korak.

 

Dokazi završili u medijima

U emisiji "Tema dana“ BHT-a sinoć je otvoreno pitanje koje je jučer veoma intrigiralo bh. javnost, a to je kako su navodni dokazi iz Radončićevog slučaja završili u medijima prije pojave u sudnici.

Pitanje je bilo, ko to daje?

- Daje onaj ko ih ima, kazao je advokat Asdemović, dodajući da to rade budale među tužiocima koji žele biti popularni i krunisati karijeru.

 

Dragan Barbarić, advokat predsjednika SBB-a, za "Avaz“:

Nema nijednog dokaza da je Radončić ometao pravdu

dragan-barbaric

Barbarić: Traže nešto čega nema

Dragan Barbarić, advokat Fahrudina Radončića, rekao nam je sinoć da predsjednik SBB-a nije jučer saslušan u SIPA-i, nego da su obavljene aktivnosti koje se odnose na pretres imovine. Prema njegovim riječima, pretres će biti nastavljen i sutra, a Radončić je zadržan u prostorijama SIPA-e.

- Nešto se ovdje traži čega nema. Radončiću stavljaju na teret ometanje pravde, u vezi s procesom koji se vodi na Kosovu. Tu se traže neki dokazi. Ja ne vidim šta se tu može naći, koji dokazi. Oni tvrde da je za sutra (utorak, op. a.) zakazan nastavak pretresa, ali kakvog, ne znam. Nešto kao traže, ali niko ne zna šta, koji su to dokazi – kaže Barbarić.

Barbarić kaže da je jučer razgovarao s Radončićem, koji mu je kazao da smatra da je „ovo politički motiviran proces“ te da je iz svega prethodnog što se dešavalo bilo vidljivo da će do ovoga doći.