VIJESTI

Život u obnovljenom domu ponovo ispunjen srećom

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi

Redakcija

27.1.2016

Radmila Vukadin je poslije poplava nekoliko dana spavala u uništenom stanu bez vode i struje. Nakon što je njen dom obnovljen u okviru EU Programa za oporavak od poplava, cijelu noć je sjedila i gledala u plafone i zidove ne vjerujući da je njenim patnjama došao kraj. Sada radi slike od suhog cvijeća, čita knjige, pravi tepihe i čuva unuke.

Radmila Vukadin, 68-godišnja penzionerka iz Maglaja, kroz život je uvijek koračala hrabro i borila se sa svim izazovima. Nikada joj niko nije pomogao ni drva za ogrjev iz podruma unijeti, a kamoli šta drugo, a ipak prošlogodišnje poplave ovu staricu su bacile u očaj. Sama nije mogla dalje.

U potpunosti renoviran

Dok sjedimo u stanu koji je u potpunosti renoviran zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava, Radmila nam priča o svom životu i trenutku kada je stan poplavljen.

- Ovaj stan je dodijeljen mojim roditeljima davne 1956. godine i u njemu sam živjela od desete godine do udaje. Vratila sam se ovdje 2007. nakon što su se moj muž i moja majka razboljeli. Možete samo zamisliti koliku sentimentalnu vrijednost za mene predstavljaju ova četiri zida – započinje svoju priču Radmila.

Tog nesretnog 15. maja 2014. poplavila je cijela ulica, a budući da je stolarija u stanu gospođe Vukadin bila u dobrom stanju voda nije ulazila kroz prozore, ali je u pola pet ujutro krenula da izvire iz podruma i popela se na više od metra.

- Pet dana je trajalo povlačenje vode i za to vrijeme sam bila u stanu mojih komšija u ovoj zgradi jer se nije moglo nikako izaći. Kada sam konačno ušla u stan, zatekla sam izlivenu kanalizaciju, a pod se u dnevnom boravku digao do lustera – kaže Radmila.

Nakon čišćenja, nekoliko dana je spavala na fotelji u stanu koji nije imao ni vode ni struje. Kako kaže, htjela je da provede posljednje trenutke s brojnim uspomenama koje su je vezivale za pokojnog muža i majku.

- Nikako nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da je nakon 41 godine braka sve moje uspomene na pokojnog muža i roditelje odnijela voda. Sve ono što je uništeno i što sam morala baciti nekako sam podnijela, ali kada su na red za bacanje došle slike, počela sam plakati svom snagom – tužno priča ova rođena Maglajka.

Raznorazni savjeti

Kroz Radmilin stan ukupno je prošlo 11 komisija. Davali su joj raznorazne savjete kako da pripremi stan za renoviranje, ali niko nije uradio ništa konkretno.  

- Nakon što sam uvrštena u  EU Program za oporavak od poplava sunce me ogrijalo.

Radovi na obnavljanju stana su počeli polovinom decembra 2014., to jest nakon sušenja objekta, a u prvoj polovini februara 2015. grubi radovi su završeni. Radnici su 4. aprila došli u Maglaj, postavili laminate i Radmila Vukadin je 30. aprila prvi put nakon toliko mjeseci prespavala u svom obnovljenom stanu.

-  Od uzbuđenja nisam nikom dala da mi pomogne pospremati. Cijelu noć sam gledala u plafone i zidove i nisam vjerovala da je moguće da su tako dobro napravljeni. Sada radim slike od suhog cvijeća, čitam knjige, pravim tepihe, čuvam unuke i moj život je ponovo ispunjen srećom. Stan koji je obnovljen u sklopu EU Programa za oporavak od poplava je samo mrvica onog što je učinjeno za grad Maglaj – objašnjava Radmila.

 - Više čovjek ne može u Maglaju ništa da pogleda, a da ne kaže: Eh ovo je doprinos Evropske unije.

Pogledajte reportažu ovdje.

EU Program za oporavak od poplava obnovio je 4640 domova

Jedna od pet komponenti EU Programa za oporavak od poplava usmjerena je na obnovu privatnih kuća za najugroženije porodice i pojedince u zajednicama koje su pogođene majskim poplavama 2014. godine.

Program za cilj ima obnovu 4.640 domova za više od 16.240 ljudi. Svi korisnici Programa birani su putem javnih i transparentnih procedura koje su provele opštinske komisije sačinjene od: opštinskih zvaničnika,  predstavnika lokalnih zajednica, civilnog društva i centara za socijalni rad.

EU Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.