KOLUMNE

Na putu pobjede

Ličnost dana Fahrudin Radončić

A. HADŽIĆ

26.1.2016

Jučer je uhapšen Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost i osnivač najtiražnijeg medija u zemlji "Dnevnog avaza“. Uhapšen je pod optužbom da je ometao rad pravosuđa, a šta to u prijevodu znači, znaju samo oni koji su dali nalog za njegovo hapšenje. Da će biti uhapšen, Radončiću su odavno slati signali, tačnije, prijetnje iz krugova političkog podzemlja, za čije je vladavine sve što je znalo misliti i raditi u ovoj zemlji maknuto s javne scene. Neko u zatvor, neko u mezar, neko na ulicu...

Veliki graditelj

Radončić se svih ovih godina borio protiv takvih. Nije dao da ga ucjenjuju, prepadaju, radio je i gradio, a šta je produkt njegovog rada, odavno nije nikakva tajna. Napravio je najveći medijski sistem u zemlji „Avaz“, izgradio najveće i najljepše zgrade u Sarajevu, osnovao političku stranku, drugu po snazi u državi... To najbolje znaju BiH i njeni građani, koji su mu poklonili i poklanjaju veliko povjerenje na svim dosadašnjim izborima. Od svega toga on je lično imao najmanje koristi, a najviše brige i neprospavanih noći, iako bi bilo ko na njegovom mjestu, umjesto borbe za svoj narod i državu, izabrao mirniji život u hladu svojih postignuća.  

Ali u trenutku kada je vidio da političko-reketaški minder u Sarajevu želi pod svaku cijenu napraviti haos u državi i time potpuno razvaliti bošnjački politički faktor, čime bi bili stvoreni uvjeti za dovršetak pljačke u dijelu države gdje Bošnjaci čine većinu, kao ozbiljan političar i svjestan Bošnjak, Radončić je prešao preko svih dosadašnjih nesporazuma sa SDA i napravio koaliciju s ovom strankom. Time je stvoren snažan bošnjački politički blok u zemlji, koji je odmah stabilizirao stanje u državi.

Kome je, onda, trebalo hapšenje Fahrudina Radončića? Pa trebalo je onima kojima je snažna SDA-SBB koalicija pokvarila finansijske i porodične talove u kojima se godinama nekažnjeno bogate na račun naroda.

Nije sam

Hapšenje su ubrzali događaji oko imenovanja rukovodećih struktura u "BH Telecomu", gdje je imenovanje novih ljudi izazvalo velike poremećaje i u samoj SDA.
Radončića, očito, očekuje teška borba s političko-pravosudnim hijenama u zemlji. Neće mu biti lako, a ni prvi put. Do sada je uvijek izlazio kao pobjednik. A u toj borbi nije ni sam. Sve je više onih kojima su i ovi posljednji događaji otvorili oči.