SARAJEVO

Dr. Offermann povukao donaciju od 6,8 miliona maraka za obnovu Trebevićke žičare

Prošli svi rokovi

Redakcija

25.1.2016

Armin Rustanbegović, predstavnik donatora Dr. Edmunda Offermanna koji je želio da pokloni gotovo četiri miliona švicarskih franaka za obnovu sarajevske žičare objavio je da je ovaj donator povlači svoj prijedlog kojim je trebalo da vlastima na raspolagenja da gotovo 6,8 miliona maraka. U saopštenju za javnost se, između ostalog, kaže:

Dr. Edmond Offermann je putem pisma te putem svog predstavnika u današnjem razgovoru informisao Gradonačelnika Sarajeva, prof. dr. Ivu Komšića, o raskidu ugovora i njegove namjenjene novčane donacije za podršku Gradu Sarajevu u svrhu revitalizacije trebevićke žičare. Njegova odluka se bazira na činjenici da Grad Sarajevo nije ispunio svoje preuzete obaveze.

Dr. Offermann je 13. oktobra 2014. godine potpisao Memorandum o Sporazumjevanju sa Gradskom Upravom Grada Sarajeva. Tu je izrazio svoju spremnost da donira 3.800.000 CHF (otprilike 6,8 Mil. BAM) za revitalizaciju trebevićke žičare, pod uslovom da grad Sarajevo ispuni sljedeće:

- riješi imovinsko-pravna pitanja vezana za status vlasništva nad dolinskom i brdskom stanicom žičare;
- završi sve pripremne radnje tako da prostor brdske i dolinske stanice kao i prostor za stubove bude spreman za ugradnju nove elektromehaničke opreme;
- obezbijedi preostala finansijska sredstva za obnovu Trebevićke žičare kroz budžet Grada Sarajevo, druge donacije, te eventualno kreditom kod banaka;
- provede proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača (međunarodni tender);
- potpiše ugovor o nabavci i montaži opreme na trasi Trebevićke žičare sa glavnim izvođačem radova-proizvođačem elektromehaničke opreme

Memorandum o sporazumjevanju je definisao krajniji rok za ispunjenje ovih obaveza, a to je decembar 2015. godine. Ove preuzete i za projekat suštinske obaveze nisu ispunjene, obzirom da Gradska Uprava nije izradila poslovni plan te obezbijedila potrebna dodatna finansijska sredstva za realizaciju projekta, nije pripremila teren staničnih objekata za ugradnju nove elektro-mehaničke opreme te nije u provela proceduru za odabir najpovoljnijeg proizvođača te potpisala ugovor o nabavci i montaći opreme na trasi trebevićke žičare.

Stoga je Dr. Offermann odlučio, shodno zaključcicma u potpisanom memorandumu i nakon isteka njegovog roka, da povuče svoju privatnu novčanu donaciju, kaže se u saopštenju za javnost.

 

 

Srdačan pozdrav

Rustanbegović Armin, predstavnik donatora Dr. Offermanna