CRNA HRONIKA

SIPA u BiH pretresa imovinu Maria Mamića, sina Zdravka Mamića

Zbog pranja novca

M. Aš.

25.1.2016

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros pretrese objekata na tri lokacije na području Ljubuškog i Tomislavgrada po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Aktivnosti se provode u okviru istrage koja se vodi u Hrvatskoj i BiH, protiv više osoba, zbog krivičnih djela zločinačka orgamizacija u vezi sa zloupotrebom povjerenja u privrednom poslovanju i pranjem novca.

- Aktivnosti se provode s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo pranje novca.

U toku su pretresi poslovnog i stambenih objekata koje koristi osoba inicijala M.M., a aktivnosti se preduzimaju po zahtjevu Republike Hrvatske za pružanje međunarodne pravne pomoći.  Nakon realizacije navedenih naredbi, SIPA će Sudu BiH i Tužilaštvu BiH dostaviti odgovarajuće izvještaje o preduzetim aktivnostima i privremeno oduzete predmete.

Također, vrše se i provjere financijskih transakcija i poslovanja osumnjičenih u BiH. Radi se o složenoj istrazi i transakcijama u višemilijunskim iznosnima, saopćeno je iz SIPA-e i Tužilaštva BiH.

"Dnevni avaz“ iz izvora bliskih Tužilaštvu BIH saznaje da SIPA pretresa imovinu koju koristi Mario Mamić, sin Zdravka Mamića, izvršnog dopredsjednika Nogometnog kluba "Dinamo“ Zagreb.

Mariju Mamiću blokirana je imovina i bankovni računi u BiH čija je ukupna vrijednosti oko 2,6 miliona maraka objavio je krajem prošle godine "Jutarnji list“.