VIJESTI

GERALD KNAUS: Posao bh. političara ne smije stati nakon predavanja aplikacije

Predsjednik ESI-a za "Avaz"

K. KEŠMER

24.1.2016

Bosna i Hercegovina došla je do te tačke s koje mora što prije poslati aplikaciju za članstvo u EU, jer čekanje ne donosi ništa pozitivno, kazao je u razgovoru za "Dnevni avaz" Gerald Knaus, predsjednik utjecajne nevladine organizacije Evropska inicijativa za stabilnost (ESI).

Pritisak i lobiranja

- Najvažnije je provoditi reforme onih stavki, zakona, institucija koji nisu u skladu sa zakonima EU. Kada pošaljete aplikaciju, nakon nekog vremena dobit ćete upitnik i tu ćete moći vidjeti gdje se BiH razlikuje od EU, odnosno od čega krenuti. Vidjet ćete koji zakoni, institucije i problemi vas razlikuju od, recimo, Poljske ili Rumunije. Znači, upitnik bi bio ogroman korak, koji bi vam olakšao i ubrzao proces. I zbog toga je predavanje aplikacije važno - istakao je Knaus.

Predsjednik ESI-ja dalje je naveo da posao bh. političara ne smije stati nakon predavanja aplikacije i da se ne smije samo čekati odgovor.

- Potrebno je da vršite pritisak i lobiranja da vam se nakon apliciranja pošalje upitnik. Pazite, upitnik nije nikakav poklon koji vam se šalje, to je težak posao, ali dobar za BiH - zaključio je Knaus.

Opasan govor

Određene probleme, istakao je on, mogao bi stvarati predsjednik RS Milorad Dodik.

- Bilo bi fatalno kada bi RS imala pravo veta na put BiH ka EU. Dodik koči neke stvari, ali član Predsjedništva iz RS Mladen Ivanić to ne podržava, što je dobro. O referendumu koji Dodik najavljuje govori se već deset godina. RS treba Dejton, a govor o referendumu je opasan po Dejton - naveo je Knaus. 

Zatvorene granice neće zaustaviti izbjeglice!

Knaus je ovih dana u Berlinu, u institucijama njemačke vlade, održao niz sastanaka u vezi s izbjegličkom krizom. Upitan šta misli o zatvaranju granice, je li Šengen ugrožen, Knaus je odgovorio da se radi samo o najavama, ali da do toga neće i doći.

- Izbjeglice ne možete zaustaviti ako zatvorite granice. Oni su do sada prolazili takav tip granica, recimo makedonsku, srbijansku ili hrvatsku. To se najavljuje, ali se još ne provodi, mislim da se želi praviti pritisak na određene zemlje kako bi se našlo rješenje. Ako zatvorite granice, izbjeglice će prelaziti preko „zelenih dijelova“, odnosno preko prirodnih granica – rekao je Knaus.