VIJESTI

NEVRIJEME U AMERICI Najmanje 19 poginulih, padaju rekordne količine snijega!

Svi putevi, mostovi i tuneli zatvoreni

Autor:(Dž. Č.)

24.1.2016

Najmanje 19 osoba poginulo je u nevremenu sa obilnim snježnim padavimanam koje je zahvatilo SAD, prenose agencije.

U Vašingtonu je do sad napadalo 61 centimera snijega, u Njujorku je snježni pokrivač dostigao gotovo rekordnh 68 centimetara a putevi, mostovi i tuneli bili su zatvoreni sve do jutros.

Trinaest ljudi poginulo je u saobraćajnim nesrećama izazvanim nevremenom u Arkanzasu, Sjevernoj Karolini, Kentakiju, Ohaju, Tenesiju i Virdžiniji.

Jedna osoba poginula je u Merilendu, a tri u gradu Njujork dok su raščišćavale snijeg. Dvije osobe su umrle od hipotermije u Virdžiniji, saopćili su funkcioneri, prenosi Rojters.

Na obali u Nju Džerziju oluja je izazala velike talase koji su doveli do poplave u više gradova.

U Njujorku, i na zapadu Long Ajlenda očekuju se snažan vjetar i stvaranje snježnog pokrivača i do 76 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

Guverner Njujorka Andrju Kjomo proglasio je vanrendo stanje i zabranio sva putovanja na putevima u području Njujorka i Long Ajlenda od subote popodne do nedjelje u sedam ujutro.

Slične mjere preduzelo je još 10 guvernera.

Pozorišta na Brodveju su otkazala popodnevne i večernje predstave na sugestiju gradonačelnika Njujorka, a u obično užurbanom gradu od osam mliona stanovnika zavladao je nestvaran mir, prenose agencije.

Turisti i stanovnici su izašli na ulice u Menhetnu, mnogi su odlučili da se prošetaju snježno bijelim Central parkom, neki čak na skijama, drugi su pravili snješka bijelića ili se grudvali na ulicama.

Vlasti u Njujorku i Nju Džerziju i Vašingtonu su obustavile javni prijevoz, a avio kompanija Junajtie erlajnz (United Airlines) saopćila je jučer da će obustaviti saobraćaj sa aerodroma u Vašingtonu preko vikenda, a da će u ponedeljak postepeno nastaviti letove.

Oluja je stigla do Njujorka pošto je prvo zahvatila Vašington gdje su Bijela kuća, čuveni spomenici i institucije prekriveni snijegom.

Snijeg je prekrio i gradove Baltimor i Filadelfiju a u Severnoj Karolini je oko 150.000 potrošača i 90.000 domova u subotu ostralo bez struje.