BIH

PITIĆ: Radikalizam je tuđi proizvod istovaren u našu avliju!

Muftija goraždanski za "Avaz"

Amina NUHANOVIĆ

23.1.2016

Odluka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čijem čelu je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, da do kraja februara u našoj zemlji budu zatvoreni svi paradžemati, dobra je i treba je podržati. IZ je zbog sebe, kontinuiteta rada koji je obilježen zalaganjem za srednji put i traganjem za najboljim rješenjima, zbog poslanja koje ima i odgovornosti prema narodu i državi BiH poduzela ovaj korak, kazao je u intervjuu za „Dnevni avaz“ Remzija Pitić, muftija goraždanski.  

Mutfija Pitić ističe da nam je ovaj fenomen kao „tuđi proizvod istovaren u avliju, a nas niko nije pitao treba li nam to ili ne, želimo li to ili ne“.

Poduzeti korak 

Šta će se dobiti ovom odlukom i hoće li ona, prema Vašem mišljenju, do roka biti provedena? 

- Korak koji je poduzela IZBiH nije ni lagan ni jednostavan. U nekom smislu, mogli bismo kazati, nosi i određene rizike. Ali, gore od toga samo bi bilo da ovaj korak nije poduzet i da smo se ponašali kao da problem ne postoji. Neka svako radi svoj posao u skladu sa zakonom, našom tradicijom i interesima BiH. 

Hoće li se ukidanjem paradžemata zaustaviti radikalizacija? 

- Ne volim odgovarati na pitanja koja su formata šta bi bilo kad bi bilo. Mislim da se ta vrsta pitanja ne odnosi na Islamsku zajednicu i njen rad. IZ nije proizvela takvu vrstu problema i nikada u svojoj povijesti nije imala u našem narodu takvu vrstu izazova. Naš je narod, s manje ili više uspjeha, uvijek bio „širok“ i zato se nije ni mogla među Bošnjacima pojaviti ovakva vrsta „suženja“ svijesti i odnosa prema svijetu po osnovu vjere. 

Ovaj fenomen je tuđi proizvod istovaren u našu avliju, a nas niko nije pitao treba li nam to ili ne, želimo li to ili ne. S druge strane, vrlo često su fakture za nečije postupke bile ispostavljane i IZ, i našem narodu, pa i BiH. Nakon što se završi dio ovoga procesa, mnoge stvari će biti jasnije, a neke od njih bi, "nakon dugog boravka u šumi, trebale izići na čistinu." 

Dolazi odnekud   

Odakle nam dolazi ta radikalizacija, iz Beča, s interneta...? 

- To je puno dublja priča nego što naoko izgleda. U svakom slučaju dolazi odnekud. Dakle, nije odavde, nije od nas. Zbog čega i kome je to trebalo, za kakve interese i ciljeve, mi smo premali da bismo sve to znali. Tokom agresije na našu zemlju, kada su nam ruke bile svezane rezolucijama UN-a i kada je nad našim narodom učinjen genocid, taj isti svijet nam je, umjesto hljeba, soli i oružja kojim bismo branili gole živote, poslao ono zbog čega danas svi imamo problem. 
 
Slabljenje našeg naroda i uništavanje njegovih institucija, pa time i institucije Islamske zajednice kao stoljetnog zaštitnika i čuvara autentičnog tumačenja islama i institucionalnog okvira za to tumačenje, nekima predstavlja problem. 

Tu i takvu Islamsku zajednicu moramo čuvati zbog našeg mira, zbog naše budućnosti i budućnosti naše djece. I, naravno, mora se znati red. Mora se znati šta je čiji posao. Ko ima pravo da predvodi džemat, da organizira obavljanje obreda u džematu i tumači islam svome narodu. 

Rješavamo problem koji nismo napravili

Zašto to radi Islamska zajednica, a ne država, očekujete li probleme. Zapravo, imali ih već? 

- Mi to radimo zato što taj problem već postoji. Da ne postoji i da ga nismo dijagnosticirali, ne bismo to radili. Mi ćemo na kraju ove faze podvući crtu i znati faktičko stanje. I kazati da oni koji nisu unutar IZ rade po svome nahođenju, o svome trošku i na svoju štetu. Dakle, fakture se neće moći ispostavljati IZ. Država sa svojim aparatom, također, ima svoj dio posla i obaveze. A svima nam je cilj graditi bolje, sigurnije, normalnije društvo sutrašnjice.