BIH

NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: U BiH litar vode skuplji od litra goriva!

Rezervoari se pune do vrha

Autor:(D. K.)

22.1.2016

I to se dogodilo - litar vode u manjem bh. entitetu i definitivno je skuplji od litra goriva.

Ekipa Alternativne TV istraživala je cijene na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi. Natočili su litar goriva i kupili litar flaširane vode. Računi pokazuju da je skuplja za oko 20 posto.

Računica je jasna. Dvije flaše vode od po pola litre koštale su 1,80 KM. Sa druge strane, na istoj pumpi, natočil su litar dizela, koji je bio jeftiniji za čitavih 33 feninga.

U isto vrijeme, nekoliko pumpi dalje, dizel je još jeftiniji. Litar eurosupera, po ovoj računici, jeftiniji je od litra vode za 21 fening.

Eksperti i vozači složni su da bi cijene trebale i dalje padati. Zahtjevi za smanjenje pristižu svaki dan tako da bi ekstremnih poređenja moglo biti i više.

U čitavoj BiH rezervoari se pune do vrha. Gorivo je, računaju neki, najjeftinije u posljednjih 12 godina. Među rekorderima su pumpe u Ljubuškom. Litar benzina od samo 1,36 KM privukao je, tokom sedmice, veliki broj vozača iz Hrvatske koji samo zbog toga prelaze granicu. I pored manjih cijena, pumpe u Banjoj Luci čak su i među skupljim.

U decembru prošle godine rezervoar od 50 litara koštao je gotovo 120 KM, a danas je gotovo 40 KM jeftinije. Ipak, očekivanja da bi, nakon pada cijene goriva, mogle početi padati i cijene životnih namirnica, nisu se ostvarila.

- Ono što je kod nas problem je što su cijene neelastične na dole, kako prehrambenih tako i drugih proizvoda - kazao je ekonomski analitičar Goran Radivojac.

Priče koje su građani slušali godinama o tome da će konačno doći vrijeme da će voda biti skuplja od goriva, obistinile su se. Pojeftinjenje goriva počelo se bilježiti polovinom pretprošle godine. Ipak, malo ko je tada mogao pretpostaviti da će se situacija ovako razvijati u korist potrošača.