KOŠARKA

Kikanović za "Avaz": Jedno od mjesta za Eurobasket bit će naše

Kapiten BiH o žrijebu kvalifikacija za EP

E. J.

22.1.2016

Žrijeb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. za košarkašer za naš portal prokomentirao je i Elmedin Kikanović.

Naš centar, koji sjajno igra za njemačku Albu, te kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine na prošlgodišnjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kaže da su "Rusi naši stari poznanici, naš protivnik sa prošlog Eurobasketa, a da poznajemo i Šveđane".

- Nedavno su Rusi promijenili selektora, stigao je Sergej Bazarevič. Naravno, dosta toga zavisi od sastava reprezentacija, ali čitajući reakcije u ruskim medijima na dolazak Bazareviča, vidim da su uglavnom pozitivne i da postoji mogućnost da nastupe u najjačem sastavu, sa NBA igračima.

S druge strane, sa reprezentacijom Švedske smo odigrali dvije prijateljske utakmice u Zenici i Sarajevu prije dvije godine, tako da nam nisu nepoznanica. Selektor je moj bivši saigrač iz Sloboda Dite, godinama najbolji trener u Švedskoj i višestruki šampion sa ekipom Sedertalje kingsa Vedran Bosnić. Savladali smo ih oba puta u prijateljskim susretima, ali su se pokazali kao dobro utreniran i nezgodan protivnik.

Kikanović vjeruje da imamo dobre šanse da osvojimo prvo mjesto u grupi ili na EP prođemo barem kao jedna od četiri najbolje drugoplasirane selekcije.

- Kažem, opet, sve zavisi od sastava u kojima će kako naša, tako i ostale reprezentacije nastupiti. Vjerujem da će jedno od tih 11 mjesta za EP biti naše. Naravno da bi bilo idealno otići na Eurobasket sa prvog mjesta i time obezbijediti i bolji položaj u žrijebu, ali primaran cilj ipak treba da bude plasman - izjavio je odlični centar.