VIJESTI

Huso Jašarević sa pet prstiju desne ruke obezbjeđuje egzistenciju svojoj porodici

Novi život nakon teške saobraćajne nesreće

E. Sk

22.1.2016

Posljednji januarski dan 2008. godine zauvijek će ostati u sjećanju Tuzlaka Huse Jašarevića (38). Sudbina je htjela da nastrada u saobraćajnoj nesreći te da preko noći ostane prikovan za postelju. Dotadašnje ambicije, želje i planove morao je čim prije zaboraviti.

Nevolja nikada ne dolazi sama, pa ni Husina, koji je ostao stopostoni invalid u trenutku kada njegova supruga Daira nije zaposlena i kada su morali prehraniti i školovati sina i kćerku. Osam godina poslije Huso Jašarević s ponosom može reći da je "glava porodice" i da najbližima svojim radom uspjeva obezbjediti pristojan život.

- Prije saobraćajne nesreće, koju sam jedva preživio, trgovao sam mobitelima. Nakon što sam nastradao trebalo mi je vremena da se izborim sam sa sobom. Trajalo je to tri ili četiri godine, a onda sam na nagovor prijatelja odlučio da otvorim profil na tadašnjem PIK-u – počinje svoju ispovjest za "Avaz" Huso Jašarević, koji nas je u svom porodičnom domu dočekao sa osmjehom na licu.  

Jašarević je u nekoliko navrata odlazio na operaciju u Rusiju, ali njegovo zdravstveno stanje se nije mijenjalo. Danas prstima desne ruke obavlja poslove, a u međuvremenu je proširio svoj biznis i trenutno ima prodavnicu "Hustel-shop" u SPO "Avaz-Robot centar".

- Prezadovoljan sam poslom. Za mene nema radnog vremena, faktički sam u poslu 24 sata. Sada nam je mnogo lakše, jer je i supruga zaposlena, ali moram priznati kako na početku trgovanja nisam pretpostavljao da mogu od toga živjeti – kaže Jašarević, koji je vrlo brzo stekao povjerenje svojih mušterija i počeo širiti prodajnu mrežu.

Nakon nesreće, kaže, nije ga apsolutno ništa zanimalo. Nije gledao televiziju, a o internetu i radu na laptopu nije ni razmišljao. Ranije je bio konstantno u pokretu, borio se za egzistenciju od završetka osnovne škole, ali mu je saobraćajna nesreća zauvijek promijenila i obilježila život.

- Priznajem da sam dvije godine bio u užasnom stanju. Moj život je promijenio profil na PIK-u i trgovina mobitelima. Prvi mobitel koji sam pazario bio je Samsung i9100. Poslije prve prodaje osjetio sam olakšanje, ali i ponos te shvatio da bez puno napora mogu zaraditi - kaže Jašarević.

Dok u Tuzlanskom kantonu statistike govore o 100.000 nezaposlenih, Huso Jašarević svojim primjerom potvrđuje kako se sve može kada se hoće i iskreno želi. Čovjek koji izvan porodičnog doma ne može izaći bez pomoći i pratnje svojih najbližih, uspio je svojim radom, odnosno desnom rukom i sa samo pet prstiju, obezbjediti egzistenciju porodici i kovati planove za svjetliju budućnost.

Trgujte pošteno

- Trgujte pošteno – glavni je savjet uspješnog Huse Jašarevića za sve one koji se planiraju upustiti u vode internet prodaje.

- Svi oni koji nemaju posla mogu pokušati da pokrenu privatni biznis. Ništa ih neće koštati, jer će njihova kancelarija biti udobna fotelja. Ponavljam kako moraju trgovati pošteno, jer se samo takva trgovina na kraju isplati – kazao je za "Avaz" Huso Jašarević.

Zastupnik Leagoo telefona i Pisen opreme

Osim otvaranja "Hustel-shopa" u Tuzli, Huso Jašarević je postao i generalni zastupnik Leagoo telefona i Pisen opreme za Tuzlanski kanton. Zadovoljan je i tim poslom, a o njegovoj ponudi možete se informirati na sljedećim linkovima: http://hustelshop.ba/, http://hustelshoptuzla.olx.ba/, https://www.facebook.com/hustelshop?__mref=message_bubble.