BIH

BRITANSKI "ECONOMIST" UPOZORAVA: Arapi u Bosnu i Hercegovinu dolaze zbog profita

Sve projekte o investiciji zasjenit će projekat Buroj

(Aj. B.)

21.1.2016

Britanski list "Economist" u svom je online izdanju objavio priču o Arapima u Bosni i Hercegovini, gdje su napisali da oni dolaze u sve većoj mjeri kako bi kupovali nekretnine, gradili stambene objekte, otvarali brojne komplekse i pokretali poslovne projekte.

Navode da je prije 20-ak godina u BiH došao manji broj Arapa kako bi se borili na strani muslimana u ratu. Danas, prema njihovim mišljenju, dolazi drugi val Arapa, ali ovaj put kako bi se skijali, išli u saune i pravili kuće. Posljednjih godina iznimno je poraslo njihovo ulaganje u nekretnine.

Na brdu iznad Sarajeva se nalaze Poljine koje je napravila saudijska Al-Shiddi grupa, a stanovi u ovom kompleksu su namijenjeni Arapima i bogatim Bosancima, piše Economist. Ista grupa je napravila i veliki trgovački centar Sarajevo City Centar. Ipak, sve projekte o investiciji zasjenit će projekat Buroj, u blizi Trnova. Biznismen iz Dubaija planira uložiti 2,5 milijardi eura, kako bi izgradio oko 3.000 vila, komplekse stanova, bolnicu, sportsku dvoranu i još mnogo toga.

Budući da bh. zakon zahtijeva od stranaca da nekretnine kupuju preko lokalnih kompanija, teško je doći do tačnih podataka, ali agenti za nekretnine potvrđuju kako je tržište u usponu. List navodi da su građani BiH u isto vrijeme i oduševljeni i uznemireni, jer se plaše da bi sa dolaskom Arapa mogla doći i rigoroznija interpretacija islama.

U prvih deset mjeseci 2015. godine preko 19.000 Arapa je u BiH došlo samo iz Kuvajta i Saudijske Arabije.