VIJESTI

TREBINJE Vandali narušavaju ljepotu starog turističkog grada

Lani uništena komunalna oprema vrijedna 5.000 KM

P. MUCOVIĆ

21.1.2016

Iako je Trebinje turistički grad, nemali je broj onih koji nastoje tu sliku pokvariti svojim nesavjesnim ponašanjem. 

Samo u prošloj godini nesavjesni građani uništili su komunalnu opremu u vrijednosti od 5.000 KM, potvrdila nam je Mirjana Ratković, načelnica Odjela za stambeno-komunalne poslove Grada. 

Izljevi bijesa

Ratković kaže da su na meti vandala najčešće parkovske klupe, metalni dijelovi kanti za otpatke, mlade sadnice, a najmanje jednom godišnje se polomi i dječije igralište u parku.

- Centar grada trpi najviše uništenja, a imamo i izljeve bijesa pisanjem neprimjerenih izjava na fasadama. I saobraćajni znakovi isto su meta nesavjesnih ljudi, a njihovim obaranjem se ugrožavaju životi svih učesnika u saobraćaju - navodi Ratković.

mirjana-ratkovic2

Ratković: Ugrožavanje života

Komunalna oprema uništava se i u saobraćajnim nesrećama, gdje su pretežno oštećeni stubovi i ulična rasvjeta, zaštitna ograda uz puteve, a ove godine bilo je i manje oštećenje na jednom semaforu, te se trude štetu što prije sanirati.  

- Sve što se popraviti može, popravljamo, a u isto vrijeme i dopunjavamo uništenu komunalnu opremu, tako da vrijednost popravke varira od godine do godine - ističe Ratković.

Uređenje izletišta

Za nabavku nove komunalne opreme u ovoj godini predvidjeli su 30.000 KM. 

- Ta sredstva smo planirali utrošiti za kupovinu određenog broja klupi, kanti za otpatke, za kupovinu još dva roštilja, kao i četiri stola s klupama od teške oblovine, da upotpunimo ambijent izletišta na Zubačkim ublima, gdje smo prije godinu i postavili roštilje za izletnike. Takvu komunalnu opremu planirali smo postaviti i na gradsko izletište Studenac - kaže Ratković.

Kazne i do 1.000 KM   

Kada je riječ o kaznama, Ratković kaže da su u najvećem broju slučajeva počinioci nepoznati, izuzimajući štete prouzrokovane saobraćajnim nesrećama. 

- Štete izazvane saobraćajnim nesrećama se naplaćuju putem osiguravajućih polica u cijelosti, dok štete izazvane od nepoznatih počinilaca padaju na teret budžeta Grada Trebinja. Kazne za uništavanje komunalne opreme variraju od 100 do 1.000 maraka - naglašava Ratković.