VIJESTI

DŽINDIĆ: Kinezi žele investirati u energetski sektor BiH

Ministar iz Kine za "Avaz"

M. Aš.

20.1.2016

Delegacija iz BiH, predvođena Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije Federacije, boravi u posjeti Kini, gdje je u protekla dva dana održala niz sastanaka s kineskom firmom „Dongfang Electric Corporation“, koja će investirati 450 miliona eura u izgradnju termoelektrane (TE) u Banovićima.
 
U bh. delegaciji su i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić te direktor TE Banovići Munever Čergić. Oni su prethodnih dana razgovarali i s predstavnicima ostalih kompanija iz Kine koje su spremne investirati u energetske projekte u BiH. 
 
Džindić nam je jučer kazao da je cilj sastanka bio da se s čelnicima „Dongfanga“ dogovore svi uvjeti kreditiranja te privuku i ostali investitori koji se bave ulaganjima u izgradnju termo i hidroelektrana. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Kini Borislav Marić.
 
- Dogovoreno je da jedna kineska firma otvori svoje predstavništvo u Sarajevu da bi pratila sve investicije. Već naredne sedmice je dogovoren njihov dolazak u BiH. Kinezi već imaju svoja predstavništva u Beogradu i Banjoj Luci, ali ne i u Sarajevu - rekao nam je Džindić.
 
On je ocijenio da su mnogobrojne kineske kompanije, nakon sastanka s delegacijom iz BiH, izrazile želju za investiranjem u infrastrukturu. 
 
- Kinezi žele investirati i u termo i hidrocentrale, solarne i vjetroelektrane. Postoji interes i za ulaganje u rudnike. Ovo je bio jedan vrlo uspješan sastanak, prije svega jer je data puna podrška za investiranje u TE Banovići – rekao nam je Džindić.