VIJESTI

Besplatan predškolski odgoj uspješno se realizira u LK

Uz pomoć Vlade LK, UNICEF-a i fondacije Dubai Cares

Al. K.

20.1.2016

Već treću godinu se u Livanjskom kantonu uz pomoć UNICEF-a i fondacije Dubai Cares uspješno realizira  program besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja.  

Programom  su obuhvaćena djeca iz svih šest općina kantona. U prvoj godini projekt je u potpunosti finansirao UNICEF, izuzev troškova režija (struja, komunalije, grijanje) koje su snosile općine.

Prema informaciji iz resornog kantonalnog ministarstva u projekt se uključila i Vlada LK, pa ove godine u navedeni projekt UNICEF sufinancira 25.000 KM a Vlada LK ostatak od oko 60.000 KM, s tendencijim nastavljanja finansiranja.  

Predškolskim odgojem i obrazovanjem je obuhvaćeno oko 500 djece svrstanih u 20-tak grupa na području cijelog kantona, ne računajući djecu koja redovno pohađaju vrtiće. Računajući i njih pokrivenost predškolskim odgojem u LK skoro je stopostotna.

Iako je zakonom predviđen minimum od 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja, kroz navedeni  program djeci Livanjskog kantona je omogućeno godišnje duplo više sati, a osigurani su i asistenti za svu djecu s poteškoćama u razvoju koja su također obuhvaćena ovim programom.