LIFESTYLE

Kad je saznao da je bolestan, legendarni Toma otpjevao najljepšu ljubavnu pjesmu ruskog pisca

"Čekaj me" inspiracija brojnim umjetnicima širom svijeta

Autor:(Dž. Č.)

19.1.2016

Oni koji su učili ruski jezik, sigurno su recitovali čuvenu pjesmu "Čekaj me" i poznaju njenog autora za kojeg mnogi kažu da je "napisao najljepšu ljubavnu pjesmu na svijetu". Ljubav velikog ruskog pisca i pjesnika Konstantina Simonova prevedena je na 35 jezika. Mnogi umjetnici širom svijeta su je interpretirali kroz muziku ili recital, a među njima su i poznati jugoslovenski pjevač Toma Zdravković i glumački velikan Rade Šerbedžija. Neki izvori navode da je Zdravković odlučio da izvede ovu pjesmu nakon što je saznao da je bolestan.

Napisana na ratištu

Naime, pjesma govori o ljubavi, ali i o velikoj žrtvi. Simonov je bio beznadežno zaljubljen u Valentinu Serovu, tada najljepšu i najpopularniju glumicu. Ali, Valentina je bila udata, te su njegove ljubavne patnje utoliko bile veće. Nakon što joj je suprug general, koga je jako voljela, preminuo, Valentina je dugo patila. Potom se upuštala u mnogobrojne ljubavne afere, ali nikog nije uspjela da zavoli kao svog pokojnog supruga. 

A onda, ratne 1940. godine upoznaje njega, popularnog i voljenog ruskog pisca, koji je godinama unazad tiho čeznuo i maštao o njoj. Ušli su u ljubavnu vezu koja je bila sve ono o čemu je pisac maštao, ali, nevolje tek dolaze. Simonov je otišao na ratište i u jeku najvećih borbi shvatio je da se neće vratiti kući živ. Jedino što ga je održavala bila je fotografija i misao na svoju prelijepu Valentinu koja je željno iščekivala da joj se vrati. Tada je odlučio da joj napiše pjesmu koja će joj govoriti koliko je on voli, čak i kada ga ne bude više. 

Besmrtna pjesma

Pjesmu, koja je trebala da stigne Valentini nakon njegove pogibije je stavio u džep, mirno iščekujući svoj sudnji dan. Međutim, desilo se čudo - jedinica u kojoj se Simonov nalazila nekako je izbjegla finalni udar neprijatelja, i pisac se, živ i zdrav vratio kući svojoj dragoj, sa pjesmom u džepu. 

Vjenčali su se 1943, a pjesma o ljubavi koja nadjačava smrt u kombinaciji sa sretnim krajem obišla je cijeli svijet.

No, par narednih godina nije imao sreće. S obzirom da su bili jako popularni, plasirane su glasine da je Valentina varala Simonova dok je bio na ratištu i pisao joj "najljepšu pjesmu na svijetu". Iako se dokazalo da to nije istina - general Rokosovski sa kim su joj pripisivali aferu je već bio u sretnoj i dugoj vezi, a glumicu je sreo na kratko tek nekoliko puta. Brak glumice i pisca je bio uzdrman. 

Njena karijera kreće silaznom putanjom, Simonov je napušta 1957., ona se odaje alkoholizmu i umire sama 1975. u Moskvi. 

No, pjesma je postala besmrtna, sinonim za ljubav koja prevazilazi sve prepreke i vrijeme. 

 

Čekaj me (Konstantin Simonov)

Čekaj me, i ja ću doći,
samo me čekaj dugo.
Čekaj me i kada žute kiše
noći ispune tugom.
Čekaj me i kada vrućine zapeku,
i kada mećava briše,
čekaj i kada druge nitko
ne bude čekao više.
Čekaj i kada čekanje dojadi
svakome koji čeka.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći.
Ne slušaj kad ti kažu
kako je vrijeme da se zaboraviš
i da te nade lažu.
Nek povjeruju i sin i mati
da više ne postojim,
neka se tako umore čekati
i svi drugovi moji,
i gorko vino za moju dušu
nek šiju kod ognjišta.
Čekaj i nemoj sjesti s njima,
i nemoj piti ništa.

Čekaj me, i ja ću sigurno doći,
sve smrti me ubit neće.
Nek rekne tko me čekao nije:
Taj je imao sreće!
Tko čekati ne zna, taj neće shvatit,
niti će znati drugi
da si me spasila ti jedina
čekanjem svojim dugim.
Nas dvoje samo znat ćemo kako
preživjeh vatru kletu-
naprosto, ti si čekati znala
kao nitko na svijetu.