BIH

GOLIĆ: Rafinerija Brod je u remontu i ne zagađuje okolinu

Demantovala hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Piculu

Srna

19.1.2016

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je danas u Sarajevu da se Rafinerija Brod nalazi u redovnom remontu, čime je demantovala hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Tonina Piculu koji je nedavno ustvrdio da Rafinerija zagađuje Slavonski Brod i okolinu.

"Mi smo iz medija čuli da je uvaženi poslanik u Evropskom parlamentu iz Hrvatske Tonino Picula izjavio da je došlo do prekomjernog zagađenja u Slavonskom Brodu zbog rada Rafinerije u Brodu. Dužna sam da sve obavijestim, a obavijestili smo i evropske parlamentarce, da je Rafinerija na redovnom zimskom remontu od 15. decembra do kraja januara", rekla je Golićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, 10. januara kada su iz Hrvatske naveli da u vazduhu postoje praškaste materije većeg procenta nego što su potrebne, Rafinerija Brod nije radila, a kao produkt tog zagađenja praškaste materije nisu bile nus proizvod rada Rafinerije nego fosilnog goriva iz indivudulanih ložišta i toplana.

Ona je pojasnila da su kao problem, koji se javlja kod Rafinerije kada je u redovnom pogonu, sumpordioksid, ugljendioksid i benzen, materije koje dolaze radom Rafinerije, ali one nisu identifikovane u vazduhu, nego samo praškaste materije.