BIH

STANIĆ: Moramo bolje provjeravati koga primamo u policiju!

Direktor SIPA-e za "Avaz"

Miralem AŠČIĆ

19.1.2016

Perica Stanić, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), rekao je jučer u intervjuu za „Dnevni avaz“ da je za tri mjeseca, otkako se nalazi na čelu ove policijske agencije, urađeno dosta posla, ali da ozbiljnije rezultate tek treba očekivati. Posebno se osvrnuo na temu terorizma, gdje, kako kaže, određene aktivnosti još traju. 

- Mnogo je toga za ova tri mjeseca urađeno na temu terorizma i na tome se uveliko radi. Također, dosta aktivnosti usmjereno je na osumnjičene za ratni zločin. Ima određenih stvari koje ćemo uskoro i finalizirati, ali moram reći da smo u punom pogonu - kaže Stanić.

U punom pogonu

Jeste li napravili presjek stanja u SIPA-i, imate li kapacitete za djelovanje u skladu sa zakonom?

- Za kratko vrijeme uradilo se dosta posla. To sam htio reći. Tvrdim da smo u punom pogonu, jer radimo dobro, ali kadrovski još nismo kompletni. Mnogo je kolega na značajnim pozicijama otišlo u penziju. Tu treba završiti s tim procesom. Nadam se da nećemo više trošiti energiju na sitnice, kao što je bio slučaj Novog Grada. 

Ima li smo krizu nakon hapšenja osumnjičenih za ratne zločine i pretresa stanice u Bosanskom Novom, nakon čega je bio prekid saradnje, ali i potpisivanje sporazuma. Kako danas sarađujete s entitetskom policijom u RS?

- Tačno je da je sporazum potpisan i to je, što se SIPA-e tiče, završena stvar. Nije to ništa spektakularno urađeno, ni previše ni premalo, niti se oduzima nešto nekim agencijama. Sporazum nam je dao mogućnost da nastavimo saradnju i, evo, sada radimo, tu više ne bi trebalo biti problema.

Govori se o snažnijoj borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. Koje su najveće istrage koje vodi Agencija u ovom trenutku?

- O tome ja ne bih govorio. Mi radimo svoj posao. U toku je finalizacija nečega što se čeka već dugo i nadam se da ćemo u skorije vrijeme s Tužilaštvo BiH završiti i prezentirati javnosti o čemu se radi.

Niske plaće

Kako gledate na saradnju sa bh. pravosuđem, prije svega s Tužilaštvom BiH. Ranije je na relaciji SIPA - Tužilaštvo bilo određenih trzavica?

- Što se tiče mene, za sada je saradnja na dobrom nivou i svakako postoji prostor za napredak. Nema problema, nadam se da će tako i ostati.

Dugo ste godina bili na rukovodećim mjestima u policijskim strukturama RS. Kako Vi kao dugogodišnji policajac gledate na otkriće da su pljačku vozila s novcem izvršili pripadnici Specijalne jedinice RS?

- Time je bačena ljaga na ugled svih časnih policajaca i ljudi koji za još niske plaće rizikuju svoje živote. Riječ je o jednoj od najelitnijih jedinica. I onda to sve uništi nekoliko neodgovornih razbojnika. No, ovo nam svima u BiH treba biti na umu za ubuduće. Kada su u pitanju policijske strukture, moramo kvalitetnije i dublje provjeravati koga primamo, inače ćemo imati problema u budućnosti.

Istraga o Rajlovcu

Je li konačno završena istraga o terorističkom napadu u Rajlovcu? Zna li se šta se zaista desilo, šta je konačno istraga pokazala ko sve stoji iza napada?

- U Rajlovcu se desilo to da su dva vojnika ubijena i da je počinilac izvršio samoubistvo. Mi još nismo zatvorili tu knjigu s obzirom na to da pokušavamo, ako je uopće bilo, doći do finansijera i podstrekača. No, istraga je u toku.