BIH

Bosanska naučna olimpijada u aprilu na BURCH univerzitetu

Najveće naučno-srednjoškolsko takmičenje

Fena

19.1.2016

Bosanska naučna olimpijada, naučno-srednjoškolsko takmičenje, bit će održana 8. i 9. aprila. Organizator je BURCH univerzitet, a kako navode iz tog univerziteta, ta olimpijada je najveće naučno-srednjoškolsko takmičenje u Bosni i Hercegovini na kojem se učenici takmiče u četiri kategorije: inžinjering, web dizajn, okoliš i imam ideju.

Na prošlogodišnjoj Olimpijadi bilo je ukupno 175 prijavljenih projekata, od kojih je komisija za zvaničnu selekciju izabrala 103. Odabrani projekti prezentirani su stručnom žiriju tokom dvodnevnog takmičenja na BURCH univerzitetu.

Ove godine Olimpijada će biti organizovana peti put, a bit će prezentovano ''Top 100'' projekata, odnosno 25 projekata po kategoriji.

Bosanska naučna olimpijada je platforma putem koje učenici srednjih škola mogu prezentovati svoje projekte, te zavisno od plasmana ostvariti stipendije za nastavak školovanja na BURCH univerzitetu. Ovaj projekt je također prilika za mlade da stiču nove kompetencije i razvijaju svoje ideje.

Iz BURCH-a navode da prvoplasirani osvaja punu stipendiju u iznosu 21.000 KM, kojom su pokriveni troškovi dodiplomskog studija na BURCH Univerzitetu, drugoplasirani osvaja 75 posto stipendije, odnosno 15.750 KM, a trećeplasirani 50 posto stipendije, odnosno 10.500 KM.

Zvanični partneri ovogodišnje Olimpijade su: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Fondacija Izvor Nade a sponzori su: Bosna Sema obrazovne institucije i BURCH Univerzitet, saopćeno je iz tog univerziteta.