VIJESTI

PRIPREME ZA IGMANSKI MARŠ Očekuje se kolona od 10.000 do 15.000 učesnika

Nikada veći interes

R. Balić

18.1.2016

Tradicionalni Igmanski marš, koji se održava u povodu sjećanja na  27. januar 1942. godine, jedne od najznačajnijih operacija tokom NOB-a  u Drugom svjetskom ratu, kada su borci Prve proleterske brigade pod nemogućim uslovima preko Igmana došli u oslobođenu Foču, održati će se u subotu 30. januara.

Kako nam je rekao Fadil Šehić, predsjednik SUBNOR-a Hadžići,  zborno mjesto je na Brezovači. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje u 10.30 sati formirati će se kolona  od više hiljada ljudi, koja će pješke ići ka Velikom polju. 

Dolazak na Velikom polju očekuje se u 13 sati. Nakon polaganje cvijeća, pored mnogih gostiju i zvanica, sjećanje na legendarni marš evocirat će Albin Pibernik, preživjeli učesnik Igmanskog marša 1942.godine.

Prema riječima Ibrahima Durme, zamjenika  predsjednika Antifašista NOR-a Kantona Sarajevo, i predsjednika Organizacionog odbora Igmanskog marša, broj učesnika na ovogodišnjoj manifestaciji, po svemu sudeći, biti će rekordan. Očekuje se čak 10.000 do 15.000 "igmanaca“.

igmanski-1

Rekord će biti i što se tiče gostiju iz inostranstva. Svoj dolazak najavilo je udruženje "Barigaldi" iz Italije, te drugih  susjednih država.

Što se tiče zemalja bivše nam države najbrojnije su delegacije iz Slovenije i Srbije, koji autobusima dolaze na ovu manifestaciju, zatim iz Hrvatske i Crne Gore... Dolazak su najavile delegacije Pogorice, Dubrovnika, Makarske, Velenja, Ljubljane, Beograda, Kragujevca, Bajne Bašte, Užica ... tako da će na Igmanu biti Jugoslavija u malom.

Na Igmanskom maršu biti će i veliki broj mladih. Pored planinara, gorana, izviđača i drugih udruženja iz KS, i ove godine biti će udruženja iz Mostara, Konjica, Jablanice, Tuzle, Zenice, Bihaća, Travnika i drugih mjesta .

IZ RS svoj sigurni dolazak najavili su predstavnici SUBNOR-a Sokoca, Pala i Rudog, a sigurno je da će broj učenika iz ovog entiteta biti znatno veći.

Za sve posjetioce na Velikom polju  organizovati će i tradicionalni ručak – vojnički pasulj.