TRUDNOĆA I POROD

Alergična na trudnoću: Dobila osip, ali je rodila zdravu bebu

Vrlo rijetko stanje koje uzrokuju hormoni tokom trudnoće

(Aj. B.)

16.1.2016

Fiona Kerrigan (25) iz Glasgowa alergična je na trudnoću. To je otkrila nakon što joj se osuo trbuh. To, vrlo rijetko stanje, uzrokuju hormoni tokom trudnoće, a alergija joj se javila u zadnja tri mjeseca. Dijagnosticirali su joj alergijsku reakciju zbog rastezanja kože abdomena. Prošle godine u januaru rodila je dječaka Leona.

"Prvo sam dobila nekoliko crvenih flekica, a onda su se počele širiti. Bila sam prestravljena", kaže Fiona. Odmah je nazvala babicu koja joj je rekla da nikada prije nije vidjela takvu alergiju i rekla joj da se obrati doktorima.

"Bilo je vrlo stresno jer ničim nisam mogla ublažiti alergiju. Koža mi se rastegnula do maksimuma, čak toliko da su se stanice bebe počele miješati s mojima što je uzrokovao reakciju. Zapravo, bila sam alergična na trudnoću", navodi Fiona.

Na kraju su je poslali dermatologu koji joj je dao mast i hidratantan losion. Alergija joj se počela smanjivati. Leon je rođen dvije sedmice ranije i bio je težak oko 3,20 kilograma, piše "Daily mail", a prenosi 24sata.hr.

"Koliko je god bilo grozno, vrijedilo je. Sve sam zaboravila kada sam rodila sina. Želim imati još jednu bebu iako znam da možda opet dobijem osip. Sada je moje tijelo opet kao prije, imam zdravo dijete i sve je u redu", kazala je Kerrigan