BIH

Jezero Vranduk bit će dugo šest kilometara

Već 1. februara počinje gradnja prve hidroelektrane na Bosni

E. HALIMIĆ

16.1.2016

Bosna i Hercegovina dobit će svoju prvu hidroelektranu na rijeci Bosni, a "Dnevni avaz" je u ekskluzivnom razgovoru s predstavnicima kompanije “Strabag”, kojoj je, uz "Končar" na međunarodnom tenderu povjeren posao gradnje HE Vranduk, saznao detalje ovog za BiH značajnog projekta.

Prema mišljenju predstavnika kompanije Ante Mrvelja, izuzetno je važna činjenica da BiH počinje koristiti potencijale rijeke Bosne, koja nema hidroenergetskih objekata, a, kako ističe, HE Vranduk je samo prvi u nizu budućih hidroenergetskih projekata koji će biti realizirani.

Probni rad

- Radovi na HE Vranduk uključuju projektiranje, gradnju, proizvodnju opreme, isporuku, ugradnju i montažu te probni rad, a shodno potpisanom ugovoru početak radova je planiran za 1. februar ove godine – kazao Mrvelj. 

On je dodao da je, s obzirom na to da hidroelektrane spadaju u obnovljive izvore energije, gradnja ovakve hidroelektrane od posebnog značaja za BiH, prvenstveno zbog zaštite okoliša i međunarodnih obaveza koje je BiH preuzela te daljnjeg razvoja regije kroz upošljavanje lokalnog stanovništva, a isto tako i razvoja turizma, sporta i ribolova. 

Hidroelektrana Vranduk na rijeci Bosni nalazit će se u neposrednoj blizini mjesta Vranduk. 

Ona je derivacionog tipa, što znači da je to akumulacijska hidroelektrana kod koje se postrojenje za proizvodnju energije nalazi izmješteno na udaljenosti nizvodno od brane, a voda se iz akumulacijskog jezera dovodi posebnim cijevima.

Kompletan projekt uključuje gradnju same brane koja je locirana oko 150 metara nizvodno od mosta „Bosna 5“, uključujući malu elektranu, riblju stazu i deponiju zatvarača. 

Hidroakumulacije će se protezati do 6,1 kilometar iza brane, bit će površine od 420.000 kvadratnih metara pri najvišoj koti visine vode. To predstavlja povećanje vodne površine za samo oko 12 posto u odnosu na trenutni prosječni tok. Faktički, elektrana neće praviti veliko jezero poput, primjerice, Jablaničkog. 

Korito rijeke

- Akumulaciono jezero formira se u koritu rijeke Bosne bez nepovoljnih utjecaja na Vranduk i bez plavljenja postojećih infrastrukturnih objekata te značajnijeg utjecaja na privatnost stanovništva – naglasio je Mrvelj. 

Dodao je da, s obzirom na to da je ugovor tek potpisan, ne može se sa sigurnošću reći koji će ostali domaći podizvođači učestvovati u gradnji hidroelektrane, ali da je sigurno da hoće. "Strabag" posluje u BiH od 2006. godine, te od tada ima registriranu kompaniju u BiH koja posluje po pod imenom “Strabag" za građevinske poslove. 

Iseljeno pet domaćinstava

- Za potrebe realizacije projekta iseljeno je svega pet domaćinstava u zoni akumulacije HE Vranduk. Proces eksproprijacije i iseljavanja proveden je u potpunosti u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji i posebno imajući u vidu politiku pri raseljavanju koju promoviraju Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka - kaže Mrvelj.