KULTURA

“Srebrenica“ Jasmile Žbanić bit će predstavljena na Berlin Film Festivalu

Novi uspjeh bh. filma

Autor:T. Đ.

15.1.2016

Nakon što će film "Smrt u Sarajevu“ Danisa Tanovića imati svjetsku premijeru na Berlin Film Festivalu, projekat za dugi igrani film "Srebrenica" Jasmile Žbanić bit će predstavljen na Berlinale Co-Production Marketu.
 
Film "Srebrenica“ koji je trenutno u fazi finansiranja, bavi se genocidom u Srebrenici, a baziran je na istinitoj priči Hasana Nuhanovića, prevoditelja UN-a, koji je bio stacioniran u tom gradu u julu 1995. godine. Nuhanovićeva porodica je bila među civilima koji su se tražili utočište u bazi UN u Potočarima. 
 
Na konkurs Berlinale Co-Production Marketa prijavilo se više od 300 projekata, a projekt Jasmile Žbaniće našao se među 20 izabranih. Žbanić će u Berlinu imati priliku da u tri dana sretne potencijalne partnere iz cijelog svijeta, te da se takmiči za jednu od tri nagrade Eurimages Co-Production Development Award,  VFF Highlight Pitch Award i ARTE International Prize.
 
Također, Marko Šipka će s projektom za dugi dokumentarni film "Zemlja“ učestvovati na Doc Stationu. Ovo ostvarenje bavi se odnosom čovjeka i zemlje pričajući priču o starici koja u zabačenom planinskom selu, među napuštenim i srušenim kućama, pronalazi harmoniju  u samoći i prirodi.
 
Doc Station je jedan od programa za razvoj projekata unutar programa Berlinale Talents, samita i platforme za susretanje mladih i perspektivnih filmskih i televizijskih autora iz cijelog svijeta. Ove godine od 2. 761 aplikacije iz cijelog svijeta izabrano je 300 učesnika, od kojih je 40 izabrano za programe za razvoj projekata.