BIH

NIHAD VUČKIĆ: Platit ću avion s medicinskim osobljem samo da Ratko Samac dođe na suđenje!

Nakon hapšenja ratnog zločinca u Rusiji

Autor:A.HUSEJNOVIĆ

15.1.2016

Nihad Vučkić iz Sanice kod Ključa, jučer je bio presretan čovjek kada je pročitao vijest na "Avazovom" portalu o hapšenju Ratka Samca, koji je ubio njegove roditelja u vrijeme agresije na BiH.

Za Samacom je bila raspisana međunarodna potjernica  zbog neodazivanja na suđenje.

Izručenje uhapšenog

Nihad Vučkić iz Sanice kod Ključa, jučer je bio presretan čovjek kada je pročitao vijest na "Avazovom“ portalu o hapšenju Ratka Samaca, ubice njegovih roditelja u vrijeme agresije na BiH.

- Radosnije vijesti nisam mogao dobiti, vjerujte, a sada se nadam da će pravosuđe BiH tražiti Ratkovo izručenje našoj zemlji da mu se napokon sudi za njegova nedjela. Obavijestit ću i mog advokata da sve pomno prati i ubrzano djeluje, kazao je u prvoj reakciji Nihad uz zahvalu „Avazu“ što je tako brzo objavio vijest o hapšenju ratnog zločinca Ratka Samaca (1967) u dalekom ruskom gradu Kurganu.

ratko-samac

Ratko Samac

Samac je bio godinama u bjekstvu zbog optužbi da je 14. maja 1993. godine u Sanici kod Ključa sa Ljubomirom Đakovićem ubio Hamdiju i Dervišu Vučkić, te Minu Talić. Trećeoptuženi u ovom slučaju Mile Petrović u međuvremenu je umro.

Nihad Vučkić nezadovoljan radom sudskih organa u našoj zemlji, pokrenuo je internet kampanju i nudio veliku nagradu svima koji ponude bilo kakvu informaciju o zločincu Samac.

Nihad, koji sada živi u Švicarskoj, danas nam je rekao kako je na posljednjem sudskom ročištu 12. juna 2009. godine, poturena, ispostavit će se, lažna priča da je Samac bolestan u Rusiji te da je spriječen doći.

- Nudio sam Sudu u Banjoj Luci da platim avion s medicinskim osobljem samo da ubica iz Sanice dođe na sud, ali je sutkinja ponudu odbila, kaže Nihad Vučkić.

Sa starijim bratom Suvadom odlučio je pokrenuti privatnu ne bi li pronašao ubicu.

Savjeti nadležnih

- Godinama su nas savjetovali kako se ne trebamo uključivati privatno u hapšenje ovog zločinca jer se slučaj vodi na državnom nivou. Potom su nas u u Sudu u Bihaću ubijeđivali kako čekaju neke papire iz Banja Luke. Moj stariji brat Suvad iz Norveške i ja džaba smo se pojavljivali redovno na ročištima. Advokat tužene strana nas je zavlačio o liječenju Ratka Samaca u Rusiji, a ročišta bi zbog toga bila otkazivana. Uzalud smo govorili sudiji da se ubica naših roditelja slobodno šeće u Ribniku kod Ključa, očigledno zaštićen od nekoga. Interpolova potjernica je podignuta tek kada smo doznali da je Ratko u Policijskoj upravi Sanski Most zatražio potvrdu o nekažnjavanju kako bi se zaposlio u Rusiji, ali eto i to je potrajalo, iako smo mislili da će to brzo ići, pojasnio nam je Nihad dugogodišnju borbu po sudovima u BiH.

Vučkić je kazao da mu je tek sada, kada je ubica uhapšen, “srce na mjestu“.

- Ubio je moje roditelje i rodicu, troje nemoćnih i starih ljudi koji nisu htjeli ići sa svojih ognjišta i nisu nikad očekivali da će biti ubijeni samo zato što su Bošnjaci. Za takvo što trebaju odgovarati svi koji su počinili takve zločine. O našim osjećajima sve ovo vrijeme je suvišno pisati jer smo duboko bili razočarani sporošću kompletnog predmeta kako u Banjoj Luci tako i Bihaću, kazao je na kraju  Nihad Vučkić.

Vučkić sada očekuje brzu reakciju oko izručenja Ratka Samaca BiH, a Kantonalnom sudu je već jutros uputio sve validne informacije o hapšenju u Rusiji gdje su na prvom mjestu članak s portala 'Dnevnog avaza' te ruskog lista 'Kommersant', čiji novinar Igor Lesovskih je prvi donio vijest  koji je razgalio duše preživjelih iz porodice Vučkić iz Sanice kod Ključa.