BIH

Ambasadorica u Sloveniji nije predložena zbog radnog mjesta njenog supruga, nego zbog lične reference

Saopćenje za javnost SBB-a

Redakcija

15.1.2016

Povodom pojedinih medijskih priloga prema kojima je za ambasadoricu BiH u Republici Sloveniji izabrana Nermana Hadžijahić da bi zauzvrat navodno, kako su neki novinari istakli, njen suprug vršio pritisak na Ambasadu SAD u Sarajevu za interese Fahrudina Radončića ili pritvorenog Bakira Dautbašića, Savez za bolju budućnost BiH (SBB) saopćava:

Prijedlog da Nermana Hadžijahić, ugledni karijerni diplomata (koja je predstavljala BiH u inozemstvu i ranije kao kadar SDA i nije bila nikakva smetnja to što joj suprug radi u nekoj ambasadi), bude ambasadorica sada u ime SBB-a, nema nikakve veze s ranije spomenutim navodima.

Valja pojasniti da je Fahrudin Radončić gospodinu Bakiru Izetbegoviću u ponedjeljak tokom ranije dogovorenog susreta na druge teme ostavio njen CV na konsultacije.

Radončić je zato bio blago začuđen kada ga je već u utorak Izetbegović SMS-om obavijestio da je ona, praktično, u roku od 24 sata izabrana na Predsjedništvu BiH, a da SBB nije imao vremena kroz zvanični formular i dopis na adresu SDA oficijelno predložiti njen izbor, što je, inače, po preciznoj proceduri bilo učinjeno s više od 70 kandidata SBB-a za druge funkcije. 

Prijedlog upućen Predsjedništvu BiH za njeno imenovanje proizišao je isključivo iz njenih dugogodišnjih stručnih referenci prilikom rada u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i opredjeljenja stranke da na što više funkcija bude imenovano što više pripadnica ženskog spola. Uz poznati stav SBB-a, koji se pokazao i prilikom izbora više pojedinih federalnih i kantonalnih ministara da kandidati ne moraju biti članovi SBB-a već referentni stručnjaci, i prijedlog za gospođu Hadžijahić urađen je po istom kadrovskom konceptu.

Uz to, taj prijedlog upućen je u trenucima kada predlagač nikako nije mogao znati da je gospodin Dautbašić predmetom tajne istrage. Također, Fahrudin Radončić na procesu u Prištini ima potpuno definiran status svjedoka Tužilaštva. Upravo zato, Fahrudina Radončića nije zanimalo šta će gospođica Azra Sarić svjedočiti povodom ubistva Ramiza Delalića.

Poput mnogih kandidata koje je predložio za vrlo značajne funkcije tokom realiziranja koalicije SDA – SBB, Fahrudin Radončić osobno nikada nije upoznao predloženu ambasadoricu, niti je imao bilo kakav telefonski ili neki drugi direktan kontakt s njom, pa naravno ni s njenim suprugom Zijadom Hadžijahićem, kojeg također ne poznaje. 

Stoga su skandalozna medijska podmetanja da bi predsjednik SBB-a imao osobni motiv da traži bilo kakve usluge od lokalnog osoblja u Ambasadi SAD. A naročito da neko navodno vrši nedopustivi pritisak na neovisnost pravosuđa.

SBB i Radončić, kao i ranije dok je bio ministar sigurnosti BiH, daju punu podršku agencijama za provedbu zakona i neovisnom pravosuđu i potpuno su uvjereni da će njihov profesionalizam i pravo svakoga na fer sudski postupak pokazati da nije bilo nikakvih pravnih i političkih elemenata u ponašanju SBB-a za provođenje neviđenog medijskog linča nad kadrovima ove stranke.

SBB je iznimno snažna stranka koja je dobila ogromnu podršku na svom antikoruptivnom imidžu i to neće promijeniti nikakve dobro osmišljene kampanje iz pojedinih političkih centara, kaže se u saopćenju SBB-a.