BIH

RUSIJA Ratni zločinac Ratko Samac uhapšen u Kurganu

Ruski novinar Igor Lesovskih potvrdio "Avazu"

Autor:A. HUSEJNOVIĆ

14.1.2016

Nihad Vučkić iz Sanice kod Ključa, razočaran sporim djelovanjem Tužilaštva BiH, krajem prošle godine pokrenuo je veliku internet kampanju u potrazi za Ratkom Samacem (1967), ubicom njegovih roditelja, Hamdije i Derviše Vučkić, koji su zajedno s Minom Talić na svirep način ubijeni 14. maja 1993. godine.

- Za ovog čovjeka dajem veliku nagradu za tačnu informaciju gdje se on nalazi. On je jedan od tih velikih ratnika koji je izvršio ubistvo mojih roditelja i sada je u mišijoj rupi - napisao je Vučkić pored fotografije Ratka Samaca.

U cilju podrške, u potragu su se uključili mnogi Bosanci i Hercegovci, među njima i bh. blogeri. Jednom od njih, na blogu www.burek.blogger.ba danas je stigla poruka od ruskog novinara Igora Lesovskih, iz biznis lista "Kommersant", iz Yekaterinburga kod Sverdlovska.

- Vidio sam na internetu vaš tekst na blogu i mogu vam javiti da je danas policija u ruskom Kurganu uhapsila Ratka Samac koji se optužuje za ubistvo tri osobe, ali više podataka nemam, ruska policija mi nije htjela reći, možete li mi vi pomoći - napisao je Lesovskih bh. blogerima.

Više podataka nije pronađeno, ali Lesovskih je u e-mail prepisci potvrdio hapšenje Ratka Samca u Rusiji, koji se sumnjiči za ratne zločine u Sanici kod Ključa i za kojim je i Interpol raspisao potjernicu pošto je organima gonjenja u BiH bio nedostupan.

Nezabilježen slučaj u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini da preživjeli srodnici žrtve sami traže ubicu, tako bi mogao dobiti sretan epilog.

Samca osim što traže zbog neodazivanja na suđenje za trostruko ubistvo u Okružnom sudu Banja Luka, rođenog 16. maja 1967. godine u Ključu, sa posljednjim poznatim prebivalištem u Ribniku (RS), našao se i na međunarodnoj potjernici koju je Kantonalni sud u Bihaću naložio zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Ključu.

igor

Ruski novinar Igor Lesovskih

On je u Banjaluci već optužen zajedno s Ljubomirom Đakovićem za ubistvo bračnog para Vučkić i Mine Talić 14. maja 1993.

Trećeoptuženi u ovom slučaju Mile Petrović u međuvremenu je umro. Poznato je da je Samac boravio u Rusiji, a njegov advokat je jednom prilikom dostavio potvrdu o liječenju iz bolnice "RNC VTO" u Rusiji.

Također, treba znati da je sudu PU Sanski Most dostavio potvrdu kojom Samac ovlašćuje advokata Simu Tošića da za njega podigne potvrdu o nekažnjavanju radi rada u Rusiji, a ne liječenja!?

Sve proteklo vrijeme Samac je izbjegavao suđenje u BiH, a familija Vučkić je imala informacije koje je proslijedila sudu, prema kojima je posljednjih godina dolazio u rodni Ribnik sve do današnjeg hapšenja u ruskom Kurganu, blizu granice s Kazahstanom.