BIZNIS

CENTROTRANS EUROLINES Planiraju investicije od oko 4 miliona KM

Nabavljeno 18 novih vozila

Mi. K.

14.1.2016

Kompanija "Centrotrans Eurolines" 2015. godinu završila je s pozitivnim rezultatom, a u ovoj godini planiran je rast svih paramatara te investicije od oko četiri miliona KM.

Direktor "Centrotrans Eurolinesa" Safudin Čengić na godišnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu je kazao da su tokom 2015. imali trend rasta u svim oblastima - prihod je veći šest posto, broj pređenih kilometara tri posto, a broj prevezenih putnika povećan je za 11 posto.

Naveo je da su u radni odnos primili 86 novih radnika.

Ova kompanija je u  2015. nabavila 18 novih i polovnih autobusa koji su koštali više od dva miliona KM.

S obzirom na to da je u prethodnoj godini došlo do smanjenja cijena u prigradskom i međugradskom saobraćaju, povećan je broj korisnika usluga ove kompanije.

- "Centrotrans Eurolines" danas u javnom prijevozu putnika na području Kantona Sarajevo saobraća s 88 autobusa i za tu vrstu prijevoza angažovana su 154 radnika. Kompanija na  području Kantona Sarajevo održava 44 linije, 28 kantonalih 16 federalnih, koje su integrisane u sistem javnog gradsko - prigradskog prijevoza - kazao je Čengić i naglasio da "Centrotrans Eurolines" sa 12 minibusa održava 32 posto padinskih linija.

Kompanija je, po njegovim riječima, nastavila s uvođenjem dodatnih usluga kao što su besplatan internet na međunarodnim linijama tokom cijelog putovanja i informacioni displeji u gradskim autobusima koji putnicima daju informacije o stajalištima, servisnim i drugim informacijama.

Čengić je dodao da je značajne rezultate ostvario i "Centrotours", koji posluje unutar "Centrotrans Eurolinesa". Kao oficijelni prijevoznik reprezentacija Bosne i Hercegovine, "Centrotours" je organizirao brojna putovanja unutar i van BiH, kako za sportske ekipe tako i navijačke grupe.

U prethodnoj godini uspješno je realizovan projekt Turska 2015. gdje je direktnim chartet letovima iz Sarajeva u Turskoj ljetovalo više od 2.000 klijenata.

Čengić je kazao da i u  ovoj godini planiraju da svi parametri poslovanja budu veći, a investicije od oko četiri miliona KM najvećim dijelom se odnose na kupovinu autobusa, odnosno modernizaciju voznog parka.