VIJESTI

VLADA FBiH: Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu

Zaključci 37. sjednice

Fena

14.1.2016

17:40 - Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 37. sjednici, koja je završena u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu i uputila ga u hitnu parlamentarnu proceduru. Razlozi su što su tokom primjene ovog zakona, koji je na snazi od 20.8.2015. godine, u konsultacijama i razgovorima s institucijama, poslodavcima, sindikatima i svima koji su zaduženi za njegovu primjenu i kontrolu, ustanovljene određene životne i pravne situacije koje iziskuju korekcije u cilju njegove bolje implementacije i kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Također, cilj je i što bolja, pravičnija i efikasnija zaštita prava radnika, te olakšavanje i ubrzavanje procesa kolektivnog pregovaranja, onemogućavanje eventualne zloupotrebe, radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike u Federaciji BiH, obezbjeđivanja jednakih uvjeta rada i sprečavanje nerealnih utuživanja po osnovu različito reguliranih prava iz radnog odnosa.

Vlada Federacije BiH je razmatrala Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata i formiranla interresornu radnu grupu za izradu teksta izmjena i dopuna ovog zakona.

Vlada je razmatrala i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te zadužila resorno ministarstvo da, u skladu s primjedbama iz današnje rasprave, doradi tekst izmjena i dopuna ovog zakona.

Razmatrajući dvije poslaničke inicijative koje se odnose na hitno donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da  pripremi i dostavi joj u roku od 30 dana presjek stanja u ovoj oblasti, s brojem uplatnih mjesta i uposlenih, poreznih prihoda i efekata primjene Zakona na Budžet FBiH.

Vlada FBiH dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu kojim je predviđena privatizacija šest privrednih društava sa učešćem državnog kapitala.

Usvojen je i Akcioni plan za realizaciju projekta „Razvoj industrijske politike u Federaciji BiH” za period 2016.-2019. godina.

Podržana je i inicijativa da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osiguraju sredstva za realizaciju Projekta „Dogradnja gradskog vodovoda sistema Općine Visoko - podsistem Gračanica i podsistem Moštre” u iznosu do 4.500.000 eura, te podržana inicijativa za obezbjeđenje grant sredstava kod Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od oko 10.000.000 američkih dolara za realizaciju Projekta izgradnje istraživačkog instituta „Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.           

Federalna vlada prihvatila je informacije o stanju razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća u FBiH, o stanju poduzetničke infrastrukture, o pokretanju procesa certificiranja u općinama i gradovima s ciljem uvođenja povoljnog poslovnog okuženja i poboljšanja privrednog ambijenta, te o analizi stanja u oblasti obrta za period 2010-2014 godina, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

14:20 - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, razmatrala Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata i donijela Rješenje o formiranju Interresorne radne grupe za izradu teksta izmjena i dopuna ovog zakona. 

Vlada je razmatrala i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te zadužila resorno ministarstvo da, u skladu s primjedbama iz današnje rasprave, doradi tekst izmjena i dopuna ovog zakona.

Federalna vlada dala je saglasnost na Program rada Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine s Planom privatizacije za 2016. godinu. Prilikom izrade ovog programa Agencija se rukovodila Reformskom agendom za Bosnu i Hercegovinu za period 2015.-2018. godina, Akcionim planom za njenu realizaciju, te Zaključkom Vlade Federacije BiH od 18.6.2015. godine. U Plan privatizacije preduzeća za 2016. godinu uključeno je šest od osam preduzeća. 

To su Bosnalijek d.d. Sarajevo, Energopetrol d.d. Sarajevo, Energoinvest d.d. Sarajevo, Aluminij d.d. Mostar, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo, Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica. Ovim planom nisu obuhvaćeni Energoinvest Comet d.d. Sarajevo i ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

Na osnovu Reformske agende Planom privatizacije za 2016. godinu predviđena je i priprema za prodaju dijela kapitala telekom operatera, odnosno priprema za eventualnu privatizaciju BH Telecoma d.d. Sarajevo i HT d.d. Mostar.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u Federaciji BiH za ovu godinu kojim su predviđeni ukupni prihod i kapitalni primici u iznosu od 7.709.200 KM i ukupni rashod i kapitalni izdaci u istom iznosu.

Na prijedlog federalnog ministra zdravstva, Vlada FBiH je danas donijela Odluku o izdvajanju sredstava u Fond solidarnosti FBiH za 2016. godinu.

Doprinosi za obavezno zdravstveno osiguranje bit će uplaćivani na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za uplatu izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti određenih Pravilnikom o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih fondova na teritoriji FBiH.

Ovi doprinosi bit će usmjereni u određenom omjeru, i to 89,8 posto na račune zavoda zdravstvenog osiguranja kantona i 10,2 posto na račun izdvojenih sredstava Fonda solidarnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Vlada Federacije BiH podržala je inicijativu za obezbjeđenje grant sredstava kod Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije u iznosu od 38.000.000 saudijskih rijala (ekvivalent oko 10.000.000 američkih dolara) za realizaciju Projekta izgradnje istraživačkog instituta „Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju.

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o pokretanju procesa certificiranja u općinama i gradovima na području Federacije BiH s ciljem uvođenja povoljnog poslovnog okuženja i poboljšanja privrednog ambijenta.